Доверието на инвеститорите в Германия се повишава

Индексът на изследователския институт ZEW, измерващ доверието на инвеститорите в Германия, изненадващо се повиши през месец март, като достигна най-високата си стойност за последните 20 месеца.
Показателят се е повишил с 2,3 пункта през месец март, за да достигне -3,5 пункта, при пазарни очаквания за спад до -7,7 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от месец юли 2007 г. досега, съобщава агенция Ройтерс.
Оценката на текущите условия в Германия се стабилизира при ниво от -89,4 пункта, след като индексът на текущите условия намалява с 3,2 пункта спрямо месец февруари.
Според инвеститорите икономическите перспективи пред немската икономика ще се подобряват, след като на 5 март Европейската централна банка предприе редукция на основния лихвен процент в еврозоната до 1,5%. Поевтиняването на суровините и на хранителните продукти също допринася за намаляването на песимизма.
Динамичното възходящо движение на индикатора през последните четири месеца показва, че според инвеститорите забавянето на икономическата активност е към своя край и немската икономика ще започне да се възстановява към средата на тази година.
Немската икономика се сви с 2,1% през последното тримесечие на 2008 г., като много икономически анализатори очакват БВП да намалее с още 2,2% през първите три месеца на 2009 г.
Изследователският институт ZEW обяви и резултатите от допитването сред инвеститорите относно очакванията им за икономическото развитие на еврозоната през следващите 6 месеца. Индексът на икономическите очаквания се е повишил с 2,2 пункта до -6,5 пункта. Индексът за текущите условия също се е повишил с 0,3 пункта до -90,7 пункта.
Индикаторите на института ZEW се изчисляват всеки месец след допитване до близо 350 финансови експерти, анализатори и инвеститори в Германия и еврозоната. Индикаторите отразяват разликата между дела на инвеститорите, които са оптимистично настроени, и тези, които са песимистични за перспективите пред икономиката.
Новините доведоха до леко поскъпване на еврото спрямо долара. Валутната двойка EUR/USD се търгуваше при нива от 1,2980 преди обявяването на данните на института ZEW и поскъпна до 1,3010. Срещу йената еврото поскъпна с 0,7% до 128.17 йени за евро.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *