Договор между „Кроношпан България” и държавата дава старт на сертификацията на горите

Първият по рода си рамков договор за партньорство сключиха „Кроношпан България” ЕООД, Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите, съобщиха от дружеството.
Документът бе подписан от изпълнителните директори на „Кроношпан България” Николай Банков и Радован Цаха, зам.-министъра на земеделието и храните доц.д-р Георги Костов и от инж. Бисер Дачев, директор на ИАГ. Церемонията се състоя залата на фирма „Кроношпан”.
Подобно споразумение между държавата и бизнеса в името на увеличаване инвестициите в българската гора и стопанисването й съгласно най-добрите лесовъдски практики у нас не е правено до момента. Целта му е да бъдат осигурени гаранции за ползотворно сътрудничество между заинтересованите страни за постигане на устойчиво и природосъобразно ползване на дървесината от българската гора. С него ще се регламентира и използването на дървесина за производствените нужди на „Кроношпан” с доказан законен произход. „Като един от най-крупните потребители на дървен материал в България имаме интерес от ускоряване прилагането на стандартите за добри горски практики и за горска сертификация, за да подсигурим позициите си на големите платежоспособни пазари като САЩ, Япония и Западна Европа. Потребителите там са готови да платят по-висока цена, но да са сигурни, че закупените от тях продукти не са ощетили околната среда и са произведени от добита в сертифицирани гори дървесина. Ето защо очакваме от настоящото правителство сериозни действия в тази посока.”, каза управителят на “Кроношпан България” Николай Банков
Зам. -министърът на земеделието и горите доц. д-р Георги Костов увери, че плановете на правителство са да сертифицира 20-25% от държавните гори. От следващата година подобни договори за сътрудничество ще станат практика у нас в изпълнение на европейските изисквания в сферата на дърводобива и дървообработването, каза още зам.-министър Костов.
По силата на споразумението фирмата поема ангажимент да допуска до своите производства само товари с сертифицирана дървесина и да известява институциите при нарушения.
В момента от 3 650 000 ха гори, само 120 000 ха са сертифицирани, т.е около 3,3 % от горските насаждения в страната притежават сертификат за устойчиво управление на горите. Съществуващото положение не гарантира пълна защита от злоупотреби в горите. Според представители на дървопреработвателния бранш средния добив на дървесина у нас е около 5 млн. куб.метра годишно, но заради мащабите си паралелният нелегален добив нанася екологични и икономически вреди.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *