„Дойче банк“ отчете загуба от цели 3,15 млрд. евро през второто тримесечие

„Дойче банк“ (Deutsche bank) обяви в сряда, че през второто тримесечие е излязла на по-голяма от очакваното загуба в размер на 3,15 млрд. долара поради големите разходи за преструктуриране.“Дойче банк“ отчете загуба от цели 3,15 млрд. евро през второто тримесечие, информира bnr.bg.

Ройтерс напомня, че по-рано този месец водещият германски кредитор отбеляза, че ще отчете загуба от около 2,8 млрд. евро през последното тримесечие, като в същото време обяви, че планът за неговото преструктуриране ще включва съкращаване на 18 000 работни места и ще струва 7,4 млрд. евро до 2022-а година.

Загубата от 3,15 млрд. евро през второто тримесечие контрастира с отчетената година по-рано печалба за 401 млн. евро и се дължи най-вече на заделените от банката 3,4 млрд. евро за разходи при нейното преструктуриране, което е повече от първоначалното планираното заделяне за тази цел на 3,0 млрд. евро.

Изключвайки тези заделени средства, печалбата на банката през второто тримесечие беше в размер на 231 млн. евро, което е под очакваните 373 млн. евро.

На „Дойче банк“ се гледа като на една от най-важните банки за глобалната финансова система, заедно с американските JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup. През последните години обаче германският кредитор е измъчван от финансови загуби и скандал, което го накара да се заеме с едно от най-големите преструктурирания на инвестиционна банка след края на световната финансова криза.

Банката вече предприе значителни стъпки за изпълнение на стратегията си, обяви след представянето на финансовия отчет главният изпълнителен директор Кристиан Севинг. „Значителна част от нашите разходи за преструктуриране вече бяха усвоени през второто тримесечие“, добави той.

Нетните приходи на „Дойче банк“ се свиха през второто тримесечие с 5,9% до 6,2 млрд. евро спрямо година по-рано при очаквания на финансовите пазари за приходи в размер на 6,3 млрд. евро.

Немската банка вече очаква и по-ниски приходи за цялата 2109-а година, отколкото тези през миналата година.

Приходите от поделението на банката за търговия с облигации с пари в брой намаляха през второто тримесечие с 4%, докато приходите от продажби на акции и търговия се сринаха с цели 32%, което само подчертава продължаващата слабост на инвестиционното звено на „Дойче банк“. Общите приходи от инвестиционното банкиране спаднах с цели 18% на годишна база.

Проблемите на „Дойче банк“ сякаш достигнаха техния пик през 2017-а година, когато банката беше глобена в САЩ с цели 7,2 млрд. долара за нейната роля за кризата на пазара на ипотечни кредити.

Новото ръководство на банката, начело с Кристиан Севинг, се опитва да съживи водещата кредитна институция, но проблемите продължават да съществуват.

През април тази година банката се отказа от шест седмици на преговори за сливане с нейния конкурент „Комерцбанк“ (Commerzbank).

След провалената сделка стартираха  планове за „тежки съкращения“ в бизнеса на инвестиционното поделение, като това представлява голямо отстъпление от инвестиционното банкиране на „Дойче банк“, която от години се опитваше да се конкурира с основните играчи на Уолстрийт. Подробности за тези планове бяха обявени по-рано този месец. Те включват планове за премахване на глобалния бизнес с търговията на акции и намаляване на инвестиционната банка, както и размествания в управлението.

Банката планира да създаде и т.нар. „лоша банка“, която включи нежелани рискови активи на стойност 74 млрд. евро.

В сряда „Дойче банк“ също така обяви, че повече от 900 служители са били уведомени или им е било казано, че ще бъдат съкратени в резултат на преструктурирането.

След слабия финансов отчет акциите на Deutsche bank поевтиняват с над 5% при старта на днешната търговия на Франкфуртската борса. Те се понижават към 6,75 евро за една акция, достигайки най-ниско ниво от 12-ти юли насам.

Акциите на „Дойче банк“ достигнаха рекордно дъно от 5,801 евро на 3-ти юни тази година.

От началото на годината акциите на Deutsche bank поскъпват с едва 2,4%, докато по същото време немският фондов индекс DAX се повиши с цели 18,3%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *