Докладът на Европейската комисия-корупцията по ниските и високите етажи

Докладът на Европейската комисия (ЕК) е обективен. Критиките в него са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), цитирана от агенция „Фокус“.

Тя благодари на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които многократно са отправяни. „Подчертава се, че това е различен доклад и се прави ретроспекция на целия период, от който съществува механизма. Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите“, заяви Захариева.

По нейните думи, по всеки един от показателите, които са 6, а препоръките общо са 17, са отбелязани точно и ясно конкретно разписани стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят, за спре ежегодния мониторинг от Брюксел по МСП.

„Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България. Има конкретни мерки и отчетен съществен напредък за борбата с организираната престъпност. Остават няколко стъпки по отношение на законодателната дейност. Критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. През последните години има раздвижване при образуването на дела. Има препоръки и към ВСС, които считам, че са важни и изцяло ги подкрепям. Свързани са с прилагането на закона“, посочи Захариева.

Според нея ЕК очаква от ВСС приложение на практика. „Обръща се специално внимание на избора на ВСС, като те правят връзка с позитивното изменение в Конституцията – много по-голямата прозрачност при избора“, добави министърът в оставка. Тя подчерта отново, че това наистина е обективен доклад.

„Не искаме отново реформата да спре или да даде заден ход. Промяната на политическа обстановка не би следвало да води към промяна на стратегиите“, каза още Екатерина Захариева.

В разпространеното по-рано съобщеине от пресслужбата на Европейската комисия относно доклада се цитира изявление на първият заместник-председател Франс Тимерманс, който казва, че през последните десет години България постигна значителен напредък в изпълнението на реформите по МСП, особено що се отнася до законодателните и институционалните промени в съдебната сфера. „Предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото до момента позволява да се пренасочи вниманието към оставащите ключови стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на целите по МСП и следователно за завършване на този важен процес в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в рамките на настоящия мандат на Комисията и в съответствие с поставената от председателя Юнкер цел. Темпът на този процес зависи от това колко бързо българските органи могат да осъществят определените оставащи стъпки по необратим начин, така че да не се поставя под въпрос постигнатият досега напредък“, препоръчва Тимерманс.

В съобщението от Брюксел се казва още, че своите доклади по МСП от 2015 и 2016 г. Комисията потвърди, че българските органи са предприели важни стъпки, за да върнат реформата на дневен ред. Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени, информира infostock.bg. Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че МСП не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен. При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по МСП. Приключването на процеса по МСП в рамките на мандата на настоящата Комисията и в съответствие с целта, поставена от председателя Юнкер, зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките, изложени в настоящия доклад, по необратим начин.

Комисията счита, че целите на МСП могат да бъдат постигнати чрез изпълнение на препоръките в настоящия доклад. Тя ще работи в тясно сътрудничество с българските органи, ще предоставя помощ при необходимост и ще направи оценка на отбелязания напредък към края на 2017 г.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *