Доклад: Българският банков сектор – сред най-динамичните в Източна Европа

Британската агенция „Стандард енд пуърс“ коментира и бума на кредитите, придобил огромни размери след 2001 г.

08.02.2006

Британската рейтингова агенция „Стандард енд пуърс“ (StandardAndPoors.com) разпространи доклад за банковия сектор в България, според който той е един от най-динамично развиващите се в Източна Европа, но

в европейски контекст има твърде слаби възможности и перспективи.

Според кредитните анализатори стабилността на банковата ни система се е подобрила значително в последните години благодарение на икономическата активност, структурните реформи и добрия кредитен рейтинг на България.

Високият икономически растеж се очаква да бъде запазен в следващите 10 години, а европейската интеграция ще повлияе положително на макроикономиката, инвестициите и заетостта.

От своя страна това ще насърчи клиентите, фирмите и домакинствата да търсят все повече банкови продукти, твърди докладът.

Българският банков пазар се характеризира с голяма конкуренция между големи и средни финансови институции. Това е единствено от полза на

клиентите, които получават все по-атрактивни предложения.

Според кредитните специалисти най-голям пазарен дял – 14%, има банка ДСК, собственост на унгарската ОТП. След нея с 11% е Булбанк. На трето и четвърто място са съответно ОББ и „Райфайзенбанк“.

Отбелязва се увеличаване на депозитите на домакинствата, което свидетелства за подобряване на икономическото им положение. Същевременно БНБ предприема строги мерки за регулиране ликвидността на банките, които показват агресивен растеж на пазара.

В отговор на това финансовите институции предлагат атрактивни лихви, за да насърчат дългосрочните депозити. Обикновената лихва за депозити е 3%, докато при двугодишните влогове тя расте до 7%, отбелязва „Стандарт енд пуърс“.

Агенцията коментира и бума на кредитите, който е придобил огромни размери след 2001 г.

Въпреки тази на пръв поглед тревожна тенденция сега банковият сектор се държи стабилно и прилага надеждни схеми за оценка на риска. Според доклада общата сума на депозитите в търговските банки в България е близо 22 млрд. лева, а средният депозит на глава от населението е 2800 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *