Доларът е без алтернатива според руския финансов министър

На валутните пазари щатската валута започна да поскъпва след интервю на руския министър на финансите Алексей Кудрин, в което той заявява, че доларът е в добра форма, допълвайки, че той няма заместител като световната резервна валута.
Твърде рано е да се говори за алтернатива, сподели Кудрин в интервю в Лече, Италия, след срещата на Г-8.
Думите на Кудрин идват, след като през миналата седмица руският президент Дмитрий Медведев постави под въпрос бъдещето на американския долар като глобална резервна валута. Той сподели че, по-удачно за икономиката по райони е изготвянето на комбинация от регионални валути.
Анализатори пък смятат, че изказването на руския министър на финансите практически показват зависимостта на така наречената група БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/ от валутата на Съединените щати.
Въпреки, че някои от управляващите в тези държани поставят под съмнение статута на долара, четирите страни увеличиха чуждестранните си валутни резерви с повече от 60 млрд. долара през месец май. Така сега те притежават резерви за около 2.8 трлн.долара и се явяват сред най-големите притежатели на ценни книжа на американското министерство на финансите. Bloomberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *