Доларът притисна европейските валути

Доларът увеличи стойността си спрямо европейските валути заради очакванията за още повишения на лихвите в САЩ, които доминираха на пазарите и оставиха на заден план изненадващо слабите поръчки на дълготрайни стоки в Америка, както и рязкото повишение на петрола, дошло след неуспешен опит за взрив в Саудитска Арабия от страна на терорист-камикадзе.

На валутните пазари обаче най-силно блестеше йената, която заради очакванията за край на политиката на изливане на ликвидни средства в банковата система на Япония, достигна 1-месечен връх срещу долара и 5-седмичен връх срещу еврото.

Слабостта на долара срещу йената обаче не попречи на зелените пари да бъдат стабилни срещу еврото, швейцарския франк и лирата. Финансовите пазари са твърдо убедени в покачване на лихвите от ФЕД през март, както и в голяма степен са вече позиционирани за повишение през май или юни.

Поръчките на трайни стоки в САЩ отчетоха спад от 10.2% през януари в сравнение с предния месец, което е много повече от очакванията за намаление от 1%. Анализаторите обаче се дистанцираха от слабия резултат, като изтъкнаха, че през януари има голямо намаление на поръчките на самолети Боинг, както и че цифрата от декември е била ревизирана нагоре. В помощ на долара дойде и изявлението на официални лица, че в Саудитска Арабия е възстановен контрола върху съоръженията в Абкая и че притока на петрол не е бил прекъсван. Въпреки тези информации петролът се повиши с 3.3% за деня.

Канадският долар и швейцарският франк получиха за кратко импулс от рязкото повишение на петрола – канадската валута, защото Канада е голям износител на петрол, а франкът защото е считан от инвеститорите за валута, която дава сигурно убежище при нестабилност в света.

Междувременно йената остана на силни позиции, защото в петък Тошихико Фукуй заяви, че условията за промяна в политиката на централната банка са налице. В допълнение, в петък се появи статия във вестник, според която банката може да предприеме действия към тази промяна още на следващото си заседание на 8-9 март.

EURUSD Close 1.1870 High 1.1936 Low 1.1864

Еврото и в петък се търгуваше в познатия рейндж, но заплахата за движение надолу е вече по-осезаема. Първоначалната съпротива е върхът на 1.1977. Пробив на това ниво изправя единната валута пред препятствието 1.2025. Следват 1.21 и 1.2150, които се явяват 50% и 62% корекция на спада 1.2321-1.1849. Само пробив на 1.21 ще спре низходящия от последните седмици натиск върху еврото. Ако обаче низходящото движение се поднови и е налице пробив на дъното от 1.1849, следваща подкрепа е 1.1775, откъдето вече преминава възходящата трендлиния от последните месеци формирана от дъната на 1.1640 и 1.1662, както и това е дъното, след което последва движение до върха на 1.2324.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *