Доларът пропада след слаби данни за инфлацията в САЩ

Доларът и вчера беше слаб, след като по-слаби данни за индекса на потребителските цени увеличиха очакванията, че лихвите в САЩ са достигнали своя връх.

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, нарасна с 0.2% през юли, което е по-малко от предварителните очаквания за растеж от 0.3%. Цифрите изглежда потвърждават последните наблюдения на Федералния резерв, че спадащият икономически растеж започва да оказва влияние върху инфлацията и подкрепя решението от миналата седмица на банката да остави лихвите без промяна.

В същото време индустриалното производство за юли се оказа неочаквано слабо и това оказа допълнителен натиск върху зелените пари.

Анализатори обаче предупредиха да не се заемат крайни позиции, тъй като до следващото заседание на ФЕД на 20 септември има много време, през което ще излязат важни данни, между тях личните разходи за потребление, които са предпочитан от ФЕД измерител за инфлацията, а също така и нови данни за инфлацията при цените на производителите и потребителите.

Доларът беше разпродаден вчера, тъй като инвеститорите все повече са на мнение, че лихвите са достигнали своя връх на нива от 5.25%. Пазарът на фючърсите в момента показва, че шансовете за ново повишение до края на годината в момента се оценяват на по-малко от 50%.

Стерлингът загуби позиции вчера при излизането на доклада за последното заседание на АЦБ, който показа, че почти липсва шанс за ново повишение на лихвите в близък план. Паундът се повиши в крайна сметка срещу долара при излизането на данните от Америка, но въпреки това остана слаб срещу еврото. При повишението на лихвите този месец представителите на комисията, определяща монетарната политика на АЦБ, са гласували в съотношение 6 към 1 за увеличение с 25 пункта до 4.75%. Според банката този ход ще намали нуждата от по-агресивни действия в бъдеще, а в същото време позволява да бъде върнат след време, ако се окаже, че повишението не е било нужно.

Йената от своя страна вчера достигна рекордно ниски стойности срещу еврото, след като докладът от заседанието на ЯЦБ през юли показа, че някои от членовете са на мнение, че не трябва да се избързва с нови повишения на лихвите.

EURUSD Close1.2839 High 1.2862 Low 1.2770

Еврото консолидира под върха от четвъртък на 1.2910, но очакваме след седмици силно негово покачване, което ще атакува, най-вероятно успешно, рекорда на 1.3663. Първа съпротива е вчерашната най-висока стойност. Следва 1.2910 и изключително важният връх от тази година на 1.2977.

При спад добри подкрепи са 1.2660 и 1.2560, които са дъната от 26 и 28 юли.

Технически нива на подкрепа 1.2770 1.2660 1.2560

Технически нива на съпротива 1.2865

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *