Доларът се срина след слабите данни за заетостта

Доларът силно поевтиня спрямо всички валути в петък при излизането на по-слаби от очакваното данни за заетостта през май. Цифрите намалиха до минимум очакванията за евентуално ново повишение на лихвите на ФЕД.

Нетно създадените през миналия месец 75 000 нови работни места бяха дори по-малко и от най-песимистичните прогнози и предполагат отслабване на икономическия растеж в следващите месеци. Инфлационните очаквания, измерени посредством средното почасово заплащане, бяха също слаби и съвсем затвърдиха мнението, че Федералният резерв едва ли ще повиши лихвите по време на заседанието си на 28 и 29 юни.

Отзивите на пазарите бяха, че доларът ще остане под натиск, още повече като се има предвид, че съществува възможност и за повишение с 50 пункта на лихвите на ЕЦБ през предстоящата седмица, което съвсем ще намали лихвения диференциал в полза на долара.

В крайна сметка еврото достигна 1.2940, което не е далеч от едногодишния връх от 15 май на 1.2970. Срещу йената зелените пари загубиха почти 2 йени от едномесечния връх, достигнат в четвъртък.

Преди излизането на данните за заетостта, икономистите очакваха от тях резултат от 175 000, въпреки че някои от тях бяха намалили очакванията си през последните дни. Дори и най-песимистичните прогнози обаче бяха за нива доста над излезлите 75 000. Пазарът от своя страна реагира мигновено и започна да разпродава долари.

От друг доклад стана ясно, че фабричните поръчки за април в САЩ са намалели с 1.8%. Отново в петък, президентът на ФЕД-Чикаго Майкъл Москоу обаче заяви, че инфлационните очаквания са се увеличили след март и са повишили нуждата от бдителност на централната банка спрямо нарастващия инфлационен натиск.

В момента лихвите на Федералния резерв са на нива от 5%, но намаляващите шансове за тяхно увеличение през юни рязко контрастират с нарастващите очаквания за повишения на лихвите на ЕЦБ, които в момента са на нива от 2.5%. Повишаващите се икономически растеж и инфлация в еврозоната карат някои анализатори да не изключват повишение от 50 пункта по време на заседанието на ЕЦБ тази седмица. В петък данни от еврозоната показаха, че индексът на производствените цени през април е нараснал с 0.8% на месечна и с 5.4% на годишна база.

В понеделник председателят на ФЕД Бен Бернанке, председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и заместник-председателят на ЯЦБ Тошихиро Муто ще говорят на пресконференция във Вашингтон. Икономическият календар през седмицата не се отличава със силни излизащи данни до петък, когато ще бъде публикуван американският търговския баланс за април.

EURUSD Close1.2921 High 1.2938 Low 1.2797

Еврото се приближи в непосредствена близост до едногодишния връх и вероятно предстои негов пробив. След него съпротиви са още 1.3050 и 1.3122, като последното е връх от 17 април миналата година.

В посока надолу първа подкрепа е 1.2890, което е 62% корекция на големия спад 1.3663-1.1640. Следва най-ниската стойност от петък, а впоследствие и 1.27, които нива на няколко пъти спряха спадовете през последните 3 седмици.

Технически нива на подкрепа

1.2890

1.2800

1.2700

Технически нива на съпротива

1.2970

1.3050

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *