Домусчиев: US централите ще връщат пари

Американските електроцентрали „AES Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“ може да връщат пари на държавата. Това ще стане, ако Европейската комисия реши, че преференциалната цена на тока, произведен в тях, е нерегламентирана държавна помощ. „Очакваме ЕК да излезе със становище да бъде спряна тази субсидия, а получените през годините субсидии да бъдат върнати“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред Нова телевизия. През септември четирите работодателски организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ изпратиха жалба до ЕК, с която поискаха тя да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ в договорите с „американските“ централи. „От години в енергетиката има узаконен грабеж чрез подписването на договорите за двете „американски“ централи“, заяви вчера Кирил Домусчиев. Той коментира и „Пътната карта за реформи в енергетиката“, която наскоро беше обявена от работодателските организации. Едно от предложенията в нея беше министерството на енергетиката да търси инвеститор за двете „американски“ централи.

„Развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. американски централи е законово невъзможно“, каза Домусчиев. И допълни, че той не го подкрепя. „Но това е мое лично мнение, аз не мога да кажа на колегите от БСК – не внасяйте вашите предложения“, обясни Домусчиев. Според него от БСК не са настоявали за национализацията на двете централи, а са посочили мярката като една възможност, за да бъде защитен интересът на потребителите.

Домусчиев обвини и правителствата досега за сключените неизгодни договори в енергетиката. „Има един узаконен грабеж от политици и от представители на държавата във всеки един момент. Тези договори (за централите в „Марица-изток“ – бел. ред.) са подписани от правителството на Иван Костов и искам да го попитам тогава къде е бил“, заяви председателят на КРИБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *