Доналд Тръмп и Силициевата долина се разминават все повече

Подготвянето на нови мерки спрямо емиграцията засилват недоволството на високотехнологичните компании от Силициевата долина. След публичното обявяване на забраната граждани на седем определени държави да влизат в САЩ, става все по-вероятно, че конфронтацията между администрацията на Тръмп и компаниите от високотехнологичния сектор ще се засилва и задълбочава. Причините за това са ясни за онези, които имат общо с бизнеса на високотехнолгичния сектор.

Белият дом планира да реорганизира режимът за разрешителни за работа, а това силно ще рефлектира тези фирми, които наемат по-този начин хиляди служители от други страни.  При положение, че един такъв проект влезе в сила, много големи и важни компании като Google, Amazon, Microsoft, Oracle, Facebook и други ще трябва да търсят бързо и ефективно решение за начина, по-който наемат нови млади таланти и служители. Негативен ефект се очаква да има и към някои ключови индийски фирми, които имат бизнес с компании в САЩ.

Въпросните работни визи някога бяха въведени, за да отговорят на нуждата на американски фирми да наемат хора от други региони тогава, когато те не успяват да наберат местни кадри. С времето се натрупа усещането, че с тези визи се злоупотребява, защото данните онагледиха един интерес момент – твърде много такива визи са били одобрявани за кандидати от Индия, става дума предимно за ИТ специалисти.

Разломът в мненията започна още по време на кандидат-президентската кампания, когато съветници от екипа на Тръмп споделяха виждането, че много американски фирми от хайтек индустрията не създават достатъчно местни работни позиции, а тези работни места, които все пак са създадени се заемат от служители вкарани от чужбина. Разбира се тук акцентът на въпроса пада основно върху компании от Силициевата долина, защото именно тези компании се възползват най-много от тази практика.

Аргументите на Тръмп относно рестрикциите се опират на идеята Америка да бъде защитена от атентати подобни на тези в Европа от миналата година. Получи се бърза реакция от Google като Интернет гигантът започна протест и негови служители събраха 2 милиона долара за организация, която да подпомага бежанци. По-късно тези средства дори бяха удвоени от самата компания за целите на каузата.

Един от основателите  на Google споделя публично, че сам той е бил бежанец с неговото семейство през 70-те години на миналия век. Подобни мнения споделиха и други известни предприемачи, които са дошли в Америка от други места и са създали големи неща именно на американска земя. Засилват се мненията и обществените нагласи, че това не е истинското лице на Америка и, че не трябва да се върви по този път, а да се търсят по-хуманни и съвременни начини въпросните проблеми от естеството на националната сигурност да намират своите решения. Много фирми в САЩ вече декларираха, че ще продължат да осигуряват подкрепа за техни служители, които се оказват засегнати от моментните обстоятелства.

 

 

Митко ДИНКОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *