Доц. Ганчо Ганчев, д-р по ик.: По-добрият вариант е емисия на ДЦК

Все още не е ясно дали правителството ще реши да намали фискалния резерв с 1,9 млрд. лв. заради очаквания недостиг от планираните данъчни проходи. Подобна стъпка крие доста рискове като намаляване на валутния резерв и евентуално – повишаване на цените и засилване на инфлацията. За да пристъпи кабинетът към такова действие, би трябвало да си е направил добре сметката. Ако спадът на държавните средства бъде компенсиран от антикризисните мерки, тогава от реалния сектор ще дойдат допълнителни приходи в бюджета. Ако правителството успее да се разплати с бизнеса, ще има положителни последици, защото ще доведе в перспектива до два-три месеца до нарастване на приходите, което може донякъде да компенсира намаляването на фискалния резерв.
Ако все пак се предприеме мярката за актуализиране на бюджета с намаляване на фискалния резерв, това ще доведе до намаляване и на валутния резерв. Това по принцип влошава опасенията, че валутният борд в България може и да не издържи. Въпреки това резервите на страната са значителни и ми се струва, че на този етап не би следвало евентуално влошаване на валутния резерв да има необратими последици за икономиката.
Съществуват доста неопределености по въпроса дали бизнесът се възстановява т.е. все още има определени рискове пред икономиката. Така че ако правителството си е направило добре сметката, това намаляване на фискалния резерв може да не бъде много опасно, но ако разчетът не е правилен, има определени рискове за стабилността на паричния съвет и парите в обръщение.
Според мен по-скоро би следвало подобни дефицити да бъдат покривани чрез емисии на държавни ценни книжа. Този вариант е по-добър, отколкото използването на валутния резерв на този етап.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *