ДПС иска нови експертизи за нападението срещу Доган

По думите на депутата втората цел на този политически атентат е било преследване на „политическата смърт на ДПС“. 
„Атентатът не успя в първата си част, искам да изразя категоричната воля на всички членове на ДПС, че този атентат няма да успее и във втората си част“, категоричен бе Лютви Местан.
От партията заяви, че не приемат за действителни и реални експертизите на МВР въз основа, на които прокуратурата бе заставена да промени квалификацията на обвинението от опит за убийство в хулиганство и заплаха за убийство. Според Местан е много странно, че експертизата бе готова само за няколко часа.
Местан подчерта, че е необходимо час по-скоро прокуратурата да изземе цялото следствие от МВР. От ДПС не вярват, че МВР може да се проведе обективно разследване и то да се поеме от Националната следствена служба, под прякото ръководство на главния прокурор.
Според новия лидер на ДПС е необходимо да се възложат нови експертизи, да се направи и нарочен следствен експеримент, с който да се провери, че оръжието на престъплението не може да причини сериозни наранявания или смърт, след като „някой бъде готов да подложи слепоочието си“. Местан уточни, че само в такъв случай ще повярва, че не се манипулира обществото.
Етническата партия настоява още главният прокурор и НСлС да възложат експертизата на европейска лаборатория към европейските специализирани служби, където да се извърши и съдебно-следствения експеримент. От политическата група заявиха, че ако това не бъде сторено, ДПС ще се обърне към европейска лицензирана лаборатория и ще поискат сравнение на експертизата и оръжието с тази на МВР. Лютви Местан призова всички останали политическо сили да се разграничат от този терористичен акт и от стратегията за героизиране на нападателя. „Не искам да вярвам, че в демократична България е възможно политическите сили пряко или косвено чрез мълчание да поощряват всеки, който има своите 5 минути слава и затова може да убие политически лидер. Толкова малко ли струва животът на един политически лидер от европейски мащаб“, коментира председателят на ДПС. Според Местан няма никакво значение етническият произход или криминалното минало на нападателя. Той припомни, че в нападателя са намерени две оръжия – пистолет и нож и поиска вътрешният министър Цветан Цветанов да се извини за изказването си, че обезоръжаването на Енимехмедов е опит да му бъдат свалени панталоните. Местан определи думите на вътрешния министър като „цинизъм“. Лидерът на ДПС се обърна към всички членове и симпатизанти на партията да не се поддават на провокациите и допълни, че те ще продължат. От партията ще потърсят политическа отговорност за атентата, като тепърва предстои да се изясни формата, по която ще го направят. По думите на Местан всички опции са отворени. В заключение той посочи, че от ДПС биха желали Октай Енимехмедов да е здравословно добре и е много важно да бъде съхранено неговото здраве и живот.
Днес стана ясно, че нападателят на Доган ще остане в ареста.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *