ДПС подкрепя протестите на тютюнопроизводителите

ДПС ще подкрепи протеста на тютюнопроизводителите от Дулово утре, заяви Христо Бисеров след днешното заседание на ръководството на партията.
Народните представители на ДПС от този район утре ще вземат участие в протеста и по този начин ще изразят политическата подкрепа на партията за производителите. Народният представител Лютви Местан пък обясни, че в четвъртък по време на обсъжданията на първо четене на проектозакона за актуализация на държавния бюджет ПГ на ДПС ще обяви предложението си премирането на тютюнопроизводителите да се реши с отделен запис в закон. От партията предлагат да се запише и конкретен – двуседмичен срок за изплащането на премиите на производителите в отрасъла.

“Тези 116 милиона лева не са лош разход, така както се чува от дясно. Това не са подеяния за бедните тютюнопроизводители, а им се полагат по право”, заяви категорично Местан. Той изтъкна, че 95 % от произведения в България тютюн се изнася. „Трябва да се спре с говоренето ,че някой някому дава подаяния. Неплащането на премиите обрича тютюнопроизводителите на нищета. Напрежение вече има и то е генерирано от това, че въпреки ангажиментите поети и персонално от министър-председателя, решението на проблема продължава да се протаква“, коментира още Местан.
Той определи протеста на тютюнопроизводителите като справедлив и неизбежен. Ако не се приемат предложенията на ДПС от партията предупреждават, че не само ще подкрепят политически протестите на производителите в този сектор, но и ще бъдат сред протестиращите. На въпрос на БГНЕС дали тютюнопроизводителите са подготвени следващата година да не получат премии Местан заяви : „Няма нищо по-несправедливо от това догодина да не се плащат премии на тютюнопроизводителите. Премирането не е политика на подаяния и Симеон Дянков знае, че тютюневият отрасъл е печеливш. Няма нищо по-безумно от това да се затрие един печеливш отрасъл. Никоя държава не ликвидира експортно ориентирано производство“.
Относно позициите на страната ни за бъдещето на енергийните проекти Местан обясни, че силно се надява правителството да намери решенията, които да съответстват на държавния интерес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *