Дребните фермери ще взимат с 1/3 по-голяма субсидия на декар от големите

Дребните земеделци, които обработват до 300 декара, ще получават безвъзмездна помощ средно по 45.10 лв. на декар. В същото време средното плащане на декар за най-големите стопанства ще е около 30 лв. Това става ясно от анализ на потенциалния ефект от прилагането на схемата за преразпределително плащане. Схемата може да бъде приложена у нас още от 2014 г., но ако страната ни уведоми Брюксел до 1 март.

Наредбата за директните плащания, която регламентира преразпределителното плащане, бе обсъдена с браншовите организации вчера в земеделското министерство. Сдруженията на фермерите подкрепиха новата схема на плащане и заявиха, че по този начин ще се постигне по-справедливо разпределение на средствата между отделните сектори. Обсъждането ще продължи и занапред, тъй като решението и параметрите за прилагане на схемата се взимат година за година. Пред „Сега“ председателят на Българска асоциация Биопродукти Милен Стоянов заяви, че биопроизводителите подкрепят наредбата. Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) също подкрепя преразпределителното плащане, но настоява, че наредбата като нормативен документ не е достатъчно юридически надеждна за прилагането на тези схеми на субсидиране. „Считаме, че трябва да бъдат направени изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, след което да се променят наредбите. По този начин ще се осигури устойчивост във времето, тъй като на земеделските производители ще бъде гарантирано, че в следващия седемгодишен период на ОСП ще се прилага именно този вид подпомагане, независимо какви правителства управляват страната“, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Бюджетът на схемата за преразпределително плащане ще бъде 104.898 млн. лв. Подпомагането на декар трябва да е 33.10 лв., но ако се приложи преразпределително плащане, сумата ще бъде 30.10 лв. От министерството са изчислили, че субсидиите ще са по-големи за всички стопанства до 1500 дка. С 36% ще се увеличат субсидиите за площ на фермите с най-малки стопанства до 300 дка. По-висока субсидия за първите хектари обаче ще получат не само най-малките, а и по-големите стопанства за техните първи 300 дка. Така например стопанствата от 300 дка няма да взимат 10 пъти по-малка субсидия от тези, които са 3000 дка. Фермерите, обработващи 300 дка, ще бъдат субсидирани с 13 500 лв., а тези с 3000 – с 81 270 лв.

У нас около 80% от директната субсидия за страната отива при 6% от фермерите. 81% от земеделците пък са получили едва 7.25% от средствата за директни плащания с размер на подпомагането за едно стопанство до 2000 евро. От земеделското министерство са категорични, че с прилагането на схемата за преразпределително плащане може да се постигне по-равномерно разпределение на директните плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *