Дружен отпор на американските мита от Пекин до Ванкувър

Дружен, но не и координиран контраудар срещу наложените митнически мерки от САЩ се надигна в различните точки на света от търговските партньори на американците. Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико влизат в сила от днес, 1 юни, съобщи търговският  министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Асошиейтед прес.

Решението би могло да предизвика ответни мерки и да изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения, отбелязва АП.
Рос уточни, че митата ще бъдат 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.

Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви. Тръмп „реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ“, заяви Рос пред журналисти.
Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха „да ограничат обема“ на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос. САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.
„Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение“, каза още търговският министър на САЩ пред журналисти.

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на САЩ да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, считано от днес, предадоха Ройтерс и ДПА.  Канадската ответна мярка бе обявена от външната министърка Кристия Фрийланд. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила докато САЩ не отменят техните мита. Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще бъдат обложени. Към този дружен отговор се присъединяват и други страни от американския континент.
Европейската комисия съобщи, че утре ще внесе дружен иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му.
Уточнява се, че списъкът е бил изготвен преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий. Вашингтон днес обяви, че въвежда в действие такова решение от утре, 1 юни.
ЕК не дава подробности за съдържанието на списъка със стоки, чието обмитяване предстои. Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщение. Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане. Така, според ДПА, вече са дадени първите залпове в търговската война между САЩ и техните западни партньори.

Депутатите в Русия също развързаха ръцете на правителството и президента да  решават какви мерки и санкции ще налагат срещу агресивната политика на администрацията на Тръмп. Те препоръчаха още по-голямо внимание към развитието и производството на родни аналози на западни стоки и съоръжения, което ще намали още повече зависимостта от западния внос. Приключилият тези дни бизнес форум в Санкт Петербург даде доказателства, че въпреки официалните санкции бизнесът си гледа преди всичко своя икономически интерес. За над 1 мрд. евро бяха подписаните договори тук само с компания от Франция, освен тях влизат в сила и други споразумения за научно-техническо сътрудничество между двете държави.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *