Дружество без история ще търси 40 млн. лв. от борсата

Големия за мащабите на българския пазар капитал от 40 млн. лв. ще се опита да привлече най-новото публично дружество – „Нео Лондон капитал“. На последното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за публичното предлагане на новата компания. Компанията е собственост на частния съдебен изпълнител от Пловдив Величко Апостолов и се ръководи от съпругата му Красимира Вълчева-Апостолова. Плановете са на инвеститорите да бъдат предложени 400 хил. акции с номинал и емисионна цена от 100 лв. Според проспекта на компанията, изготвен от „Бенчмарк финанс“, парите ще се инвестират в имоти в Лондон. Конкретни проекти, поне засега, обявени няма. Ако увеличението бъде успешно, набраните пари би трябвало да се разпределят по общо четири проекта в следващите две години. „Нео Лондон капитал“ има едва 1000 лв. приходи за миналата година и никакви разходи. Така чистата му печалба си е 1000 лв. Величко Апостолов е негов собственик през дружеството Ен Ейч Си Ай, а в борда на директорите на най-новата публична компания освен Красимира Апостолова са адвокатско дружество „Богданов и Пенев“ и Георги Тонков.

Неограничени възможности

Вариантите, посочени като възможност за инвестиции, са три – покупка на имоти, покупка на акции в дружества, създадени за изпълнение по проект или общо дружество с местен партньор от Великобритания. До момента новата публична компания не е развивала активна дейност – според Търговския регистър тя е създадена през април миналата година с капитал от 50 хил. лв. Поне половината от предложените акции трябва да бъдат записани, за да се счита емисията за успешна. Не е ясно дали собствениците на „Нео Лондон капитал“ вече са преговаряли с потенциални инвеститори. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с Величко Апостолов. Представители на капиталовия пазар, които потърсихме за коментар, бяха скептични за емисията и възможността тя да привлече интерес извън единични, предварително договорени капитали.

Пазарен скептицизъм

„Похвални са амбициите на която и да е компания да набере 40 млн. лева от българския капиталов пазар. Похвално е и желанието да се реализират мащабни проекти на големи и конкуренти пазари, какъвто е имотният в Лондон“, коментира Гено Тонев, портфолио мениджър в управляващото дружество „Юг Маркет фонд мениджмънт“. Той уточни, че казаното от него важи, стига да има „поне нещо, за което да се хване човек в случая с „Нео Лондон капитал“, освен описания в проспекта богат опит при изпълнение на строителни обекти и консултации на трети лица. Тонев посочи, че няма никаква информация за такъв опит в най-динамичния пазар на имоти в света, какъвто е Лондон. Мениджърът от „Юг Маркет“ добави, че подобна „авантюра“ ще изглежда несериозна дори ако е предложена от някои от големите дружества със специална инвестиционна цел, които имат богат опит в мащабни проекти.

Друг анализатор, когото помолихме за мнение, коментира, че подобни дружества са извън интересите му и не е гледал проспекта.

Емисията от 40 млн. лв. би била една от най-големите на БФБ. За сравнение – последното дружество, излязло на пазара с първично публично предлагане, е „Елана агрофонд“. То успя да привлече 4.4 млн. лв., като се има предвид, че сред учредителите му е финансовият холдинг „Елана“, който има дълга история и е един от основните участници на капиталовия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *