ДСБ иска оставките на четирима основни министри

Това заяви на пресконференция днес ръководството на Демократи за силна България (ДСБ).
Под „смяна на икономическия екип“ от партията заявиха, че разбират министрите на икономиката, на финансите, на земеделието и на транспорта.
Тези промени са отговорност на премиера Борисов, подчерта заместник-председателят на партията Радан Кънев.
От ДСБ обясниха още, че наесен ще предложат цялостна алтернативна икономическа политика, която ще залегне и в предизборната им програма.
През последните седмици констатираме и провал на управлението на ГЕРБ в правосъдието и вътрешния ред, казаха от пратията.
За пръв път сме изправени пред безпрецедентно влошаване на гръбнака на структурата на основните държавни предприятия. „БДЖ, НЕК и „Булгаргаз“ са жертва на правителствената политика“, каза Кънев.
Причините според ДСБ за довеждането на трите основни публични дружества до критично състояние са популистката политика на кабинета за задържане на цените на билетите, електроенергията и газа, включително чрез натиск върху ръководството на БДЖ и „уж независимият регулатор ДКЕВР“.
Упражняването на противозаконна принуда върху държавните дружества да продават своите услуги и продукция под себестойността им, също е причина за критичното състояние, смятат „тъмносините“. Според тях е налице пълно безсилие да се прекратят корупционните практики при обществените поръчки за външни доставки.
Нетърсенето на отговорност нито от виновниците за компрометираните в обществото договори за доставка на локомотиви и вагони за стотици милиони евро, нито от тези, сключвали договори и разхитили над 500 млн. евро за АЕЦ „Белене“ по времето на Тройната коалиция, е предпоставка за тежкото състояние на трите дружества, заявиха още „тъмносините“.
Довеждането на БДЖ, НЕК и „Булгаргаз“ на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг на страната и усилията от тригодишната политика за затягане на коланите, платена с лишенията на милиони български данъкоплатци, ще бъдат пропилени.
Провалът и некомпетентността на правителството да реформират и оздравят финансово ключовите инфраструктурни държавни предприятия застрашава държавната сигурност, коментира Кънев и допълни, че се възраждат практики от времето на Жан Виденов за приватизация на печалбите и национализация на загубите, известни още като „източване на входа и на изхода на предприятието“.
Чрез тези методи отново се осигуряват икономически облаги на монополни структури на вътрешния пазар и на износители на енергоемка продукция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *