ДСБ се оплаква на ОЛАФ за „фрапантен случай на корупция“

 
Според информацията на Атанас Атанасов една и съща фирма печели всичките шест позиции от обществена поръчка на Министерството на земеделието за доставка на хранителни продукти за социално слаби. Освен това цените, при които печели позициите в поръчката, надвишават пазарните към дадения момент. Поръчката на стойност над 27 млн. лв. е спечелена от фирма е ЕТ „Фантастика 95 – Георги Цанков“ – Пловдив.
Тя трябвало да достави захар, брашно, леща и други хранителни продукти, които след това се раздават на бедни по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и БЧК.  Атанас Атанасов даде пример, в който твърди, че за доставката на захар при средна борсова цена от 1,66 лв. за килограм фирмата е спечелила с цена от 1,93 лв. за килограм.
„Обществените поръчки са се превърнали в корупционен механизъм, а фирмите, които печелят, се отчитат надлежно в партийната каса на ГЕРБ. Абсолютен цинизъм е да крадеш храна от бедните“, коментира депутатът от ДСБ.
Според него корупцията в България е спаднала, защото за корупция вече се приема всяка далавера, в която управляващите не участват, а фирмите, които не се отчитат надлежно пред партийната каса на ГЕРБ, са наказани.
Обществените поръчки, които провеждат настоящите управляващи, бяха атакувани още преди седмица от неправителствена организация, която предупреди за голяма вероятност държавата да върне голяма сума пари заради „опорочени процедури“.
Ресорният министър Томислав Дончев се замота в  обяснения и с обтекаемата формулировка,  че „жестоката“ контролна система пази евросредствата в страната. Вероятно без онези, които влизат в партийните каси на ГЕРБ…

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *