Дубай предизвика трусове на финансовите пазари

Дубай предизвика трусове на редица международни финансови пазари, ден след като обяви, че не може да спази срока за плащането на част от дълга си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Новината засегна финансовите пазари в Азия, където ислямските облигации (сукук) отчетоха рязък спад с 15 на сто, отчасти и борсата в Париж.
Дубай, който е засегнат с пълна сила от финансовата криза след годините на бум, обяви вчера намерението си да поиска от кредиторите на конгломерата си „Дубай уърлд“ (Dubai World), най-големия и най-задлъжнелия, който контролира гиганта на пазара за недвижими имоти „Нахил“ (Nakheel) да отложат с шест месеца плащането на дълга, чийто падеж настъпва.
Нахил трябва да плати през декември задължения на стойност 3,5 милиарда долара под формата на ислямски облигации, а според „Дневник“ поисканата шестмесечна отсрочка засяга около 22 млрд. долара.
Общият дълг на Дубай се оценява на 80 милиарда долара през 2008 година, от които 70 милиарда долара на сметката на държавни компании, като само на „Дубай уърлд“ се падат 59 милиарда долара. Европейските банки рискуват да загубят 13 милиарда евро, прогнозира втората по големина швейцарска банка „Креди Сюис“ (Crtedit Suisse), цитирана от ИТАР-ТАСС.
Все още не е ясно дали инвеститорите ще се съгласят с това предложение. През последното денонощие във връзка с молбата за удължаване на срока за плащане на задълженията международните рейтингови агенция „Мудис“ (Moody’s) и „Стандард енд Пуърс“ (Standard & Poor’s) понижиха кредитния рейтинг на „Дубай уърлд“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *