Държавата измисли как да закрива университети

Механизъм, по който държавата да може да закрива университети, предлага образователният министър Красимир Вълчев. Той публикува във вторник за обществено обсъждане проект на промени в Закона за висшето образование.

Резултат с изображение за Красимир Вълчев.

Университет ще бъде закриван, ако два пъти последователно не получи институционална акредитация от държавната Национална агенция за оценяване и акредитация, предвижда законопроектът. Мярката е насочена срещу вузове, които не дават добро качество на образованието. Акредитация ще се отказва при оценка на висшето училище под 4 при 10-бална скала.

При първи отказ университетът ще има 18 месеца да се поправи и да поиска нова оценка. Ако не го направи или втората оценка също е под 4, ще се закрива, предвиждат предложените от министъра нови текстове в закона. Отказът за акредитация съществуваше и до този момент, но единственото последствие от него бе, че държавата спира субсидията.

Институционална акредитация ще се извършва на всеки 6 години. Досега периодите бяха между 3 и 6 г. в зависимост от получената от всеки вуз оценка, информира в.24часа.

Университетите у нас са 51

Според анализ на правителството от 2017 г. страната има нужда от не повече от 10 висши училища.

Университетът да има оценка от програмната акредитация поне 8 в дадено професионално направление, за да открива нови специалности в него, предвижда друга от промените, информира в.24часа.

Въвежда се и мораториум за откриването на нови факултети и филиали. Временната забрана ще продължи, докато правителството изработи национална карта на висшето образование и тя бъде одобрена от парламента. Картата ще посочва конкретно къде колко студенти се обучават в дадена специалност, както и какви са нуждите на пазара от такива кадри, става ясно от предложенията на Красимир Вълчев.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *