Държавата предвижда финансиране на български фирми във високотехнологичен инкубатор в САЩ

Със седем инструмента можем да финансираме иновациите и технологичното преструктуриране на българската икономика, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на конференция „Иновации и технологии“ в столицата.
По време на форума бяха представени достиженията на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), съвместната програма „ЕВРОСТАРС” и инициативата “ЕВРИКА”, инструментът за насърчаване на научно-изследователската и развойна дейност „Хоризонт 2020“, програмата “COSME”, Иновационната стратегия за интелигентна специализация и други инструменти за подпомагане на иновациите.

През февруари страната ни подписа първия договор по програмата „ЕВРОСТАРС“ с българска технологична компания. Проектът й е класиран в условията на международна конкуренция сред повече от 500 конкурентни предложения. Това показва, че българските фирми имат висок иновационен потенциал, коментира Димитров.

Икономическото министерство работи и по т. нар. ваучерна схема в областта на иновациите, предназначена за трансфер на знания към бизнеса. Държавата осигурява финансирането на помощта, която изследователски организации от ЕС оказват на малките и средните български предприятия.

Държавата предвижда финансиране на български фирми във високотехнологичен инкубатор в САЩ, създаването на нови компании на български студенти, финансиране участието на български фирми в съвместните технологични платформи, организирани от ЕС, изреди зам.-министърът.

По думите му, темата за иновациите е основен акцент и на разработваната Иновационна стратегия за интелигентна специализация. В Закона за бюджета за 2014 г. са заложени до 20 милиона лева за програми за развитие на иновации. Кабинетът вече отдели 10 млн. лв. за работата на Националния иновационен фонд през 2014 г., амлн. лв. от тях са предвидени за финансиране на нови проекти на българския бизнес. Два милиона са за вече сключените договори по Шестата конкурсна сесия и по 1 милион лева са заложени за участието на български фирми в международните програми „ЕВРОСТАРС“ и „ЕВРИКА“.

На конференцията в кв. Бояна присъстваха директорът на Европейския институт за иновации и технологии Жозе Мануел Лесета, Рафал Мровка, Иновации в енергетиката, Роберто Сарачо, ИКТ Лаборатории, Антон Шишков, мениджър в “ENIAC”, и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *