Държавата продава дела си от Пловдивския панаир през юни

До началото на юни ще бъдат готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на Международен панаир Пловдив АД, след което ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на дружеството /49%/.

Това съобщи в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Договорът с лицензираният оценител е сключен на 7 май. До две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството, информация която касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина.

Очаква се търгът да бъде обявен до края на юни, каквито бяха прогнозите на агенцията още в началото на годината. Оттам уточниха, че няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите „чисти“.

На въпрос на Дарик, може ли въпреки това, да се очакват изненадващи политически решения и пловдивският панаир отново да бъде вкаран в забранителния списък за приватизация, Караниколов отговори, че „няма да се изненада“, но към момента решението на Министерство на икономиката за продажбата на 49% от акциите на панаира е категорично.

Не е изключено обаче и държавата да запази малък дял от този пакет, уточни Караниколов. Възможно е и част от държавните акции да бъде дарена на Община Пловдив, ако Министерски съвет има воля за това.

Държавата не трябва да продава своя дял от Международен панаир Пловдив АД – около това становище се обединяват абсолютно всички политически сили в града. Пред Дарик представителите на 10 партии изразиха категорично мнението си, че международното изложение трябва да се запази, а държавата трябва да помага то да се развива като мотор на местната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *