Държавата харчи по 24 000 000 лева дневно

Държавата и общините вече харчат средно по 24 млн. лева дневно, показва статистиката на Агенцията по обществени поръчки.

Това е с 800 000 лв. повече в сравнение с 2013 г. От началото на годината до сега са подписани 11 255 договора или по 65 средно на ден. Средната стойност на всеки един от тях е 369 613 лева.

Общо местната и централна власт са договорили за изхарчване близо 4,16 млрд. лева от началото на годината. За сравнение за цялата минала година са подписани договори за 8,47 млрд. лева, а през 2012 г. – за 5,72 млрд.

До момента 2013 г. беше обявена за една от най-силните по харчене на средства заради изтичащия срок на европейските програми. От Националното сдружение на общините в България обясняват, че тази тенденция продължава и през 2014 г. Обявените с пари от ЕС поръчки от началото на годината са 1127 при близо 3060 броя за цялата 2013 г. Стойността им не е известна.

Най-много държавни, общински и европари са отделени за големи доставки на стойност над 180 000 лева. Търговете с такава цел са за общо 1,7 млрд. лева. Следващата по стойност група поръчки са големите строителни с 1,14 млрд. лева.

В топ пет на възложителите с най-много на брой търгове се нареждат Пета градска болница в София с 967 броя, „Токуда“ с 650, Военномедицинската академия с 216, Електроенергийният системен оператор със 175 и Столична община със 170. Общата стойност на обявените от тях поръчки не е известна.

От общо 6000 конкурса, обявени от началото на годината 5523 не подлежат на предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки, показва още статистиката. Останалите 477 или 8% от всички са проверени от ведомството. От тях 286 са безусловно законните процедури.

При 191 поръчки от агенцията са имали съмнение за нарушения. В същото време в Комисията за защита на конкуренцията са внесени 913 жалби по обществени поръчки от началото на годината. Според статистиката на ведомството една трета от тях са основателни.

Заработва е-аптека

До няколко седмици се очаква да стартира първата електронна аптека за продажба на лекарства, научи „Труд“. В нея ще могат да участват само допуснати фармацевтични фирми, а министерство и болници ще купуват направо оттам.

Една трета от търговете – със злоупотреби

Една трета от проверените през миналата година обществени поръчки са със сериозни нарушения, показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От ведомството са одитирали конкурси за над 2,5 млрд. лева.

Груби нарушения са открити при поръчки на стойност общо 940 млн. лева. В тези случаи или поръчките въобще не са били проведени или са договорени неизгодно. При други 24 на сто от случаите са открити т.нар. процедурни нарушения, при които няма финансови злоупотреби, но не са спазени чисто административни изисквания като срокове за изпращане на документи и други.

Най-много нарушения от АДФИ откриват при общините – 26% от всички случаи, а най-малко при министерствата, където едва 4 на сто са допуснали грубо неспазване на закона. Финансовата инспекция прави последващ контрол на обществените поръчки по сигнал и по план. Много често ведомството не може да наложи глоби на нарушители заради изтекла давност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *