Държавата ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради

Собственици на сгради – паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени заеми. Около тази идея умуват в Министерството на културата, където експерти подготвят цял пакет от промени в Закона за културното наследство. „Санкционният режим е важен, но само с него нищо не може да се постигне“, заяви в интервю за „Сега“ министърът на културата Боил Банов.

По думите му държавата и общините трябва да мотивират собствениците на сгради с национално значение първо да ги ремонтират и след това да ги поддържат. Той припомни, че една от големите трудности е да се открият собствениците на тези имоти, някои от които се водят на множество наследници. „Не може да се очаква в нашата млада демокрация, когато по време на социализма се бетонираше, в толкова кратък срок да си решим всичките проблеми. Няма как да се случи“, добави Банов.

В областта на опазването на сградите – паметници на културата от национално или местно значение, българските експерти ще заимстват опит от френски практики и ЮНЕСКО. Министърът на културата даде пример с парижкия квартал „Маре“, строен около XV век и реновиран в продължение на 35 години. Поне 7-8 години е трябвало да бъдат убедени частните собственици във важността да се възстанови сградата, в която живеят, без да се подменят материали и височина. След това френското правителство е дало възможност през данъчна политика, нисколихвени или безлихвени кредити тези хора да могат да възстановят сградите.

Подобен опит трябвало да се въведе и в България. „Ако вие притежавате стара къща, нямате финансови възможности да я поддържате, какво става с вас? Държавата иска от вас да я пазите и възстановите. А ако нямате финансови ресурси, трябва да се намеси държавата“, каза Боил Банов. Той посочи, че Столичната община се опитва да реагира и чрез сегашния закон, който позволява да влезе и да ремонтира къща паметник по правилата и след това да я ипотекира в полза на собственика. Ако той не може да плаща вноските за ремонта, сградата става общинска, обясни министърът, без обаче да посочи пример за спасен имот, информира в.Сега.

За пълно възстановяване

Унищожената „Двойна къща“ от сегашния й собственик Кирил Киров – Японеца и изгорените тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат напълно възстановени. И всеки друг проект върху терена няма да бъде одобрен, увери министърът на културата Боил Банов. В отговор на въпрос дали наистина вярва, че това ще се изпълни, той отговори: „Други хора трябва да вярват. Моята работа е да създам необходимите условия и правила да се спази законът. И аз го изпълнявам много стриктно.“ За „Къщата с ягодите“ в София собствениците й имат разрешение да я съборят и възстановят напълно. Според Боил Банов експертизите показват, че къщата не може да издържи реконструкция. По думите му министерството е одобрило процедурата, но „ключът е в общината“.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *