Държавата ще обвърже специализантите по медицина

Съвсем скоро държавата ще обвърже специализантите по медицина на нейна издръжка да останат да работят в България поне 3 години. Наредбата с промените, които въвеждат това условие, излезе в „Държавен вестник“, а оттук нататък здравните власти разполагат с два месеца да обявят броя на местата, които ще субсидират за 2019 г. и 2020 г.

Свързано изображение

Целта на тези изменения според мотивите на МЗ е държавата да се намеси по-активно в осигуряването на специалисти при недостиг в определени специалности и области.

Оттук нататък държавата ще поеме заплащането на специализантите, но срещу това ще ги задължи да останат да работят у нас в продължение на 3 години. Първоначалната идея беше да работят толкова, колкото е продължила специализацията им, но в окончателния вариант срокът е променен на 3 г. Специализациите са обикновено 4-5 години, а през това време държавата ще плаща две минимални заплати (1120 лв. към момента) и осигуровките.

Специализантите по „Обща медицина“ ще получават два пъти минималния осигурителен доход за съответната професия и икономическа дейност (668 лв., или 1336 лв.) плюс осигуровки. Министърът на здравеопазването ще може занапред да определя и специалности с по-високо заплащане, но не повече от три минимални заплати, т.е. специализантите в дефицитни специалности ще могат да получават до 1680 лв. по данни към нея, информира в.Сега.

В окончателния вариант на наредбата е оставен избор на специализантите къде да работят, макар че те ще могат да избират само лечебни заведения, посочени в списък от министъра на здравеопазването, а той ще ги определя по предложение на директора на Центъра за обществено здраве. След придобиването на права на специалист младият медик разполага с 6 месеца да започне работа в България. В случай че не изпълни задължението си, той дължи обезщетение на МЗ в размер на изплатената субсидия за срока на неговото обучение. Ако специализантът е отработил част от тригодишния срок, обезщетението се изчислява пропорционално.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *