Държавен фонд да управлява парите за пенсия

Веднага след приемането на спорните промени в пенсионната система вече се обсъждат варианти за реформи. Става въпрос за създаването на универсален пенсионен фонд, който да се управлява от държавата. Така ще може да се запазят индивидуалните партиди на хората, които решат да прехвърлят парите си от частните фондове към НОИ, пише „Труд“.

В петък депутатите приеха промени в пенсионния модел, които засягат работещите, родени след 1959 г. В момента те задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд за т.нар. втора пенсия. От началото на 2015 г. обаче вноските на хора, които тепърва започват работа, автоматично ще отиват в НОИ. Ако те не искат да е така, в срок до 1 година ще трябва да подадат заявление, за да се осигуряват в частен фонд. На хората в заварено положение се дава възможност да прехвърлят парите си, натрупани по индивидуалните партиди, в солидарния фонд на НОИ.

Според финансовия министър Владислав Горанов би могло да се вземе решение за пенсионен фонд, управляван от държавата, след като се проведат дебати с парламентарните партии от януари до март. „Аз лично не смятам, че това е най-удачното решение“, коментира той пред „Дарик“.

Тотю Младенов, който е бивш социален министър в предишното правителство „Борисов“, а сега е съветник на премиера, подкрепя промените и идеята за държавен пенсионен фонд. Според доскорошния социален министър в служебното правителство Йордан Христосков обаче трябва да се отмени решението за прехвърлянето на парите на хората от частните фондове към НОИ. По думите му така се дава „фалшив избор“ на хората, а вноските им за втора пенсия няма да се инвестират, а ще отидат за намаляване на дефицита в бюджета.

Горанов увери още, че пенсионните фондове няма да се дестабилизират, защото НОИ няма спешна нужда да бъдат прехвърлени незабавно средства от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *