Държавните лидери в ЕС обсъждат мерките за финансовата криза

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Сред основните теми е справянето с финансовата криза и мерките, които трябва да бъдат предприети. Миналата седмица финансовите министри на страните от ЕС и лидерите на Еврогрупата се договориха за общи действия за справяне с финансовата криза.

В неделя лидерите на страните от Еврогрупата се съгласиха на план за съвместно справяне с банковата криза чрез рекапитализация на банките и гарантиране на междубанковите заеми. По думите на френския президент Никола Саркози планът ще е в сила до 31 декември 2009 година.

Според евролидерите по-нататъшни съгласувани действия са спешно необходими, предвид продължаващото замразяване на междубанковия пазар и ефекта от финансовата криза върху реалната икономика. Това налага Европейският съюз и правителствата на страните от еврозоната, централните банки и органите, контролиращи финансовия сектор, да се споразумеят за общ подход, целящ да: осигури подходящи ликвидни условия за финансовите институции; улесни финансирането на банките, което в момента е затруднено; снабди финансовите институции с допълнителни капиталови ресурси; позволи ефективна рекапитализация на нуждаещите се банки; осигури достатъчна гъвкавост в прилагането на счетоводните правила; подобри процедурите за сътрудничество между Европейските страни. Първите, които в понеделник оповестиха какви стъпки и при какъв размер на средствата ще предприемат бяха страните от Стара Европа – Германия и Франция. Германското правителство ще предложи на депутатите план за спасяване на банките, който включва гаранция от 400 милиарда евро за междубанковите заеми и 80 милиарда евро за рекапитализация на изпадналите в затруднение банки. Френската държава ще предостави гаранция на междубанковите заеми от 320 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след заседание на правителството. Освен това Франция ще предостави до 40 милиарда евро гаранции за рекапитализация на изпитващите затруднение банки, каза още Саркози.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *