Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро

Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро, обяви Федералното статистическо ведомство на страната /Дестатис/. През първото тримесечие на 2018 г. държавният дълг е намалял с 40,1 милиарда евро или 2%.Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро.

Резултат с изображение за германия карта

През миналата година за пръв път „часовникът на държавния дълг“ на Федералната република започна обратно броене за пръв път, откакто бе създаден преди 22 години. Т.е. в абсолютни числа дългът започна да намалява. По данни на Дестатис той се съкращава на всички нива. Федералната задлъжнялост е намаляла през януари-март с 12,4 милиарда евро /1%/ до 1,23 трилиона евро; на федералните провинции се е стопила с 24,1 милиарда евро /4%/ и е достигнала 578,4 милиарда евро.
Непогасените ангажименти на германските градове и общини също са намалели с 2,5% до 137,5 милиарда евро. Възстановяването на икономическия растеж, рекордно високата заетост и голямото търсене на германски стоки в чужбина доведоха за увеличаването на данъчните постъпления, информира bgnes.com. През май постъпленията от налози в германския бюджет са скочили с 6,8% в сравнение с предходния месец.

На този фон министерството на финансите на страната планира да съкрати емисията и изкупуването на държавни облигации с 6 милиарда евро, пише „Ханделсблат“. През 2018 г. Берлин планира да емитира на дълговия пазар книжа на обща сума от 181 до 185 милиарда евро. /БГНЕС

Германия продължава да е икономическият мотор на Европейския съюз. През миналата година БВП на страната е нараснал с 2.2% при 1.9% година по-рано. Това е най-големият растеж от 2011 г. за държавата, която е водещ търговски партньор на България. Ниските лихви, относително евтиното евро и повишеното вътрешно частно потребление са били основните стимули за растежа.

Зад добрата новина все пак има и лека доза разочарование – анализатори пред Reuters очакваха растежът да е 2.4%, а прогнозата на Bundesbank беше за 2.3%. Може би и това се криеше зад лекия спад на акциите на германските компании в четвъртък – DAX се понижи с около 0.2%. Данните за БВП обаче са експресни и при последващите им оценки може да бъдат ревизирани. Календарно изгладените данни показват, че растежът е 2.5%. По-подробни данни за последното тримесечие ще има на 14 февруари.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *