Държавният дълг на САЩ надхвърли $ 9 трлн. за първи път

Държавният дълг на САЩ за първи път в историята на страната превиши 9 трлн. долара (6,1 трлн. евро), съобщи американското министерство на финансите.

В средата на септември министърът на финансите Хенри Полсън предупреди Конгреса, че на 1 октомври федералното правителство ще достигне законово установения таван на държавния дълг, който тогава бе 8,965 трлн. долара.

Полсън призова Конгреса възможно най-бързо да приеме законопроект за повишаване на лимита на държавния дълг. Законодателите реагираха и одобриха пределна граница от 9,815 трлн.

От момента на идването на Джордж Буш на власт през януари 2001 г. Конгресът вече пет пъти повишава тавана на държавния дълг – общо с 3,865 трлн. долара.

Демократичната опозиция твърди, че постоянното увеличаване на задълженията показва неспособността на администрацията правилно да провежда финансовата политика на страната.

Държавният дълг на САЩ за първи път достигна 1 трлн. долара през 80-те години при Роналд Рейгън. Към момента задълженията на всеки американец възлизат на около 33 000 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *