Държавният дълг на Франция е близо 100% от БВП

Държавният дълг на Франция е приближил символичния праг от 100 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на текущата година, като се включва и дългът на държавната железопътна компания SNCF, предаде Франс прес, като се позова на държавния статистически институт на Франция (Insee).

Резултат с изображение за франция правителство

Дългът е достигнал 2,299 трилиона евро след включването на дълга на SNCF, приложено с обратна сила, считано от 2016 година.

Съотношението дълг към БВП за второто тримесечие на годината е 99 процента, според информацията на страницата на статистическото ведомство.

За същия период миналата година дългът е бил 100,9 процента от БВП, преди да спадне през останалата част на годината.

Тъй като Европейската централна банка планира да повиши лихвата си след лятото на 2019 година, страните от еврозоната ще бъдат по-уязвими, ако имат големи дългове, уточнява АФП. /БТА

Поредният спад на рейтинга на френския президент Еманюел Макрон в обществените допитвания означава, че сега френският лидер е по-малко популярен от предшественика си Франсоа Оланд на същия етап от мандата му, предава Bloomberg, информира economynews.bg.

Одобрението за Макрон е намаляло с десет пункта до 31%, показва допитване на Ifop по поръчка на списание Paris Match и Sud Radio, публикувано във вторник. На същия етап рейтингът на Оланд е бил 32%, а той се превърна в най-непопулярния президент в историята на страната.

След малко над 15 месеца на поста си Макрон се опитва да пребори усещането сред избирателите, че е далеч от проблемите им. Повечето от анкетираните заявили, че той не води добра икономическа политика и няма добра визия за страната, а 78% са казали, че не е наясно с притесненията на французите.

„Промяната [в оценките] показва как е минало лятото му. Това е ужасяващо връщане на работа за Макрон“, казва Фредерик Даби, ръководител на отдел „Допитвания“ в Ifop.

Френският президент е най-малко популярен сред младите избиратели, като 72 на сто от участниците в допитването на възраст между 18 и 24 години не го одобряват. Ifop е осъществила анкетата сред 1015 души в интернет на 30 и 31 август.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *