Дянков: ДДС и акцизът върху горивата не могат да бъдат намалени

Според вицепремиера Симеон Дянков, ДДС и акцизът върху горивата не могат да бъдат намалени. Работна група от експерти от министерството на финансите, на транспорта и на икономиката, която анализира ситуацията на пазара на горивата, ще се срещне с представители на производителите и търговците на горива и с превозвачите. На срещата ще бъдат обсъдени различни предложения, посочи финансовият министър Симеон Дянков:
Ще имаме откровен разговор какво може да стане и какво не може. Има някои неща, които не могат да станат – акцизът не може да се промени, понеже сме на минимума за ЕС.
Освен, че не може да бъде намален акцизът върху горивата, Дянков отхвърли и другото искане на бранша – намаляването на ДДС:
Диференциране ставки по ДДС – не е решение. Ние сме казвали неколкократно, че това правителство има такава политика при възможности в бюджета да се намалява ДДС, за всички обаче, не за определен бранш. Нито една държава няма ДДС от 12 %. ДДС навсякъде е доста по-високо. На срещата с производителите на горива и с превозвачите ще бъде представен и анализът на финансовото министерство за цените на горивата у нас.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *