Дянков: Предложението за увеличаването на акциза на алкохола и бирата е воля на депутатите

Предложението за увеличаването на акциза на алкохола и бирата е волята на народните представители от бюджетната комисия, ще видим дали това ще е волята и на целия парламент. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента.

Според него предложението е прието от бюджетната комисия, защото депутатите мислят, че това е добра политика. Той посочи, че няма проблем за бюджета, тъй като фискалната част е ясна и те още преди време са правили изчисления на база по-висок акциз. Тогава Министерският съвет предлагаше ставка от 1210 лв., а сега се иска тя да е 1250 лв., каза Дянков. Очаква се от тази мярка в бюджета да влязат около 60-61 млн. лева, уточни вицепремиерът.

Според него дискусията ще продължи и през следващата седмица.

По отношение на искането на общините да отпадне орязването на 10 процента от бюджета им в началото на годината, каквато е била практиката досега, Симеон Дянков каза, че те са премахнали тази практика.

В проекта за държавен бюджет за 2010 г. става ясно, че се отказваме от това право, което ни се дава по закон, каза Дянков.

Смятам, че тази практика да предлагаш един бюджет в парламента и след гласуването да махнеш 10 процента, това което е правил Орешарски през 2008 и 2009 г., дава нестабилност на институциите и е лоша фискална политика, и за това сме го махнали, поясни Дянков.

Финанси
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *