Дянков: Цените се качват, защото средната класа иска да яде много

Това заявява финансовият министър Симеон Дянков по време на дебатите на кабинета за създаването на работна група за наблюдение на цените на хранителните продукти. „Не е вярно, че това е нещо, което е специфично за България. В целия свят се качват цените на храните, защото средната класа в света за последните десет години е нараснала десет пъти. Много китайци, много индийци, много бразилци благодарение на добрите политики там са по-богати и искат повече да ядат. Така че от тази гледна точка да се направи допълнителен анализ, който го има вече по света и в Европейската комисия, за да се подчертава, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи“, казва още Дянков, според стенограмата на заседанието на МС в сряда, цитиран от БГНЕС.
„Това също не е инфлация. Инфлация е, когато средните цени за всички неща се качват. А тук става въпрос за повече търсене на храна, повече средно богати хора има по света, така че ние трябва да търсим по-дългосрочни решения как България отговоря на това. Но това не е въпрос като цяло на манипулация на нашия пазар“, обяснява той.
В хода на дебатите земеделският министър Найденов пък прави политически коментар. „Когато се опитваме да създадем това нещо, което ще даде яснота по цялата верига, станахме вчера свидетели на поредната политическа демагогия от ляво и от дясно – СДС и БСП, и то странно – в един и същи ден“, казва той.
От своя страна премиерът Бойко Борисов продължава разсъжденията в тази посока и пита дали икономистите на тези партии четат колко е цената на петрола. „Нима не знаят, че когато мине 118-120 долара за барел, това автоматично повлича борсите, повлича горивата в цял свят? Това означава, че те нямат абсолютно никакви експерти в тези партии, щом са си позволили да го кажат, Дянков, тези партии нямат експерти. Щом нямат експерти, няма какво да ни дават акъл“, отсича той.
„Въпросът е ние с тази агенция да направим всичко възможно, манипулативно или спекулативно, ако някой тръгне в посока – дали са горива, дали са храни, тогава вече ви позволявам, и това може би е единственото нещо, репресия на държавата върху тези, които си го позволят“, казва още Борисов.
„Ние трябва да се борим с това да не се използва фактът, че се увеличават цените и да се манипулират в определени части на пазара. Но това е единственото, което нашата държава може да направи“, изтъква още финансовият министър преди да се приеме създаването на експертната група, която Мирослав Найденов оглави.
По-рано днес Найденов обяви, чепенсионери да се включат в наблюдението на цените на хранителните стоки, така както е направила Словения.

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *