Д-р Тревор Донелан: Европа загуби окончателно руския пазар

Европа ще изгуби окончателно част от руския пазар, дори след отпадането на наложеното през август м. г. ембарго върху вноса на селскостопански стоки от западните държави. „Очаква се нарастване на производството на Русия, ще се увеличат и пазарните дялове на други страни вносителки, които впоследствие няма да отстъпят от пазарните си позиции“, заяви д-р Тревор Донелан от Rural Economy Research Centre (RERC) – Ирландия. Той бе лектор в международния научен форум „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието“, организиран от Института за аграрна икономика по проекта „Създаване нацентър за икономически анализи на селското стопанство (САРА)“.

Руското ембаргозасяга повечето страни по отношение износа на свинско месо, Норвегия с експорта на риба, Полша – с износа на плодове, но от общата забрана са засегнати дори страни, които нямат тесни търговски отношения с Русия, изтъкна д-р Тревор Донелан. „Русия е вторият по значимост пазар на селскостопански продукти за Европейския съюз и ветото засяга 4% от целия селскостопански износ на ЕС, който е на стойност 5 милиарда евро“, каза икономистът. Дори и след падането на руското ембарго, търговията между ЕС и Русия няма да възвърне предишните си нива, смята той.

На 1 и 2 декември Европейската комисия организира форум, на който ще се обсъждат теми като развитието на цените, дали цената на петрола ще достигне предишните нива от 100 долара в рамките на 1-2 години, ще се обсъжда и растежа на китайската икономика, каза ирландският икономист.

„Икономическият растеж на Китай се забавя, китайската икономика се пренасочва от икономика, движена от инфраструктурните проекти, към икономика, движена от вътрешното потребление. В Китай нивото на спестявания е по-високо от нормалното за Европа. Китай има нарастващо търсене, включително на млечни продукти и месо. Въпросът е дали това търсене ще се задоволи чрез местното производство, при което се очаква нарастване на вноса на фуражи, или Китай ще търси внос на тези храни“, коментира д-р Тревор Донелан.

Как ще се развиват цените на селскостопанските стоки? Предлагането расте по-бързо от търсенето, което води до спад в цените на фуражите, торовете, суровия петрол, а напоследък при месото и млечните продукти, каза още икономистът. Прогнозата му е през следващите години да е налице голяма несигурност на цените на петрола, тъй като е въпрос на политическо решение какви количества ще се предложат на пазара. Това ще повлияе върху цените на всички стоки, включително и на селскостопанските, подчерта д-р Тревор Донелан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *