Евразийският съюз иска собствена валута

Все по-ясно Евразийският съюз (Русия, Беларус и Казахстан) заявява желанието си да е конкурент на Европейския. Икономическата комисия на Евразийския съюз започва разширено използване на националните валути на страните-членки.Това съобщи директорът на финансовия отдел на Евразийската икономическа комисия (ЕЕК).

Директорът Бембя Хулхачиев разказал на „Российская газета“, че ЕЕК пристъпва към разширено използване на националните валути на Русия, Беларус и Казахстан. Започнала е работа по създаването на единна платежна система и в случай на успешно изпълнение на тези задачи може да бъде повдигнат въпросът за преход към единна валута, пише ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

ЕЕК се стреми при разплащанията между страните от „единното икономическо пространство“ да се използват изключително националните валути.

Засега обаче разплащанията между Русия, Беларус и Казахстан са около 50% в рубли, 40% в долари, 8-9% в евро и 1% в други валути.

Според „Российская газета“ процесите на финансова интеграция са станали особено необходими след въвеждането на санкциите на ЕС и САЩ към руския финансов сектор – „Сбербанк“, „ВТБ“, „ВЭБ“, „Газпромбанк“ и „Россельхозбанк“.

Договорът за създаване на Евразийския съюз на основата на единно икономическо пространство между Беларус, Казахстан и Русия бе подписан през май 2014 година и ще влезе в сила от първия ден на 2015 година. Армения и Киргизстан също обявиха за намеренията си да се присъединят към съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *