Еврозоната удвоява икономиката си в началото на годината

Kомбинираният БВП на членките на валутния съюз се нараства с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се ускорява по-силно от очакваното през първото тримесечие на настоящата година след слабото представяне през втората половина на предходната година, показва експресна оценка на Евростат.

Това сякаш предполага, че европейската икономика не е пострадала прекалено силно от търговското напрежение между САЩ и останалия свят, от забавящия се растеж в глобален план и от несигурността около процеса на Брекзит въпреки отслабването на европейския износ и влошаването на потребителските и на бизнес нагласите на стария континент.

Според предварителна оценка на Евростат от вторник комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни членки на еврозоната се увеличава двойно през първото тримесечие на 2019-а година, нараствайки с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато се повиши с 0,2 на сто и след експанзия с едва 0,1% през третото тримесечие на 2018-а година. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно подобрение на икономическия растеж в региона на единната валута до 0,3 на сто, предава DPA.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната през трите месеца до края на март нарасна с 1,2%, запазвайки темпото на растеж от края на 2018-а година при очаквания за по-слабо повишение с 1,1 на сто.

Евростат представи предварителни данни, показващи доста добро темпо на растеж и в целия Европейския съюз. Според експресната оценка на европейската статистическа служба БВП на ЕС нараства и през първото тримесечие на 2019-а година с 0,5% след повишение с 0,3% през последните три месеца на миналата година, докато растежът на годишна база нарасна за второ поредно тримесечие с 1,5 на сто.

По този начин икономиките на ЕС и в частност на еврозоната се върнаха изненадващо към стабилните си нива на растеж от второто тримесечие на 2018-а година, когато също беше отчетена експанзия съответно от 0,5% и от 0,4% на тримесечна база.

Докато втората по големина след Германия икономика на еврозоната – Франция, успява да поддържа темпа на растеж с увеличение от 0,3 на сто, то в Испания е отчетено силно нарастване с 0,7 на сто. Така конюнктурата на Иберийския полуостров скача най-силно от края на 2017 г. насам. За Австрия е отчетен плюс от 0,3 на сто. Данни за Германия ще има едва на 15 май.

Във Франция, Испания и Австрия потребителското търсене и вътрешното търсене са основните двигатели. От износа е имало по-скоро малко импулси. Във Франция външната търговия дори се забавя, тъй като вносът нараства по-бързо от износа.

Днешните експресни оценки на Евростат се различават съществено от последните прогнози на Европейската централна банка за повишение на БВП в еврозоната с едва 0,2% през първото тримесечие, след което икономическият растеж се очаква да се подобри слабо до 0,3% през периода април – юни.

Международните търговски конфликти и Brexit създават несигурност сред много компании. Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро понижи прогнозата си за растежа на икономиката на еврозоната през 2019 г. до 1,1 от 1,7%.

Въпреки очакваното икономическо забавяне пазарът на труда в паричния съюз се справя добре. През март безработицата спадна до най-ниското си ниво от септември 2008 г. Коригираната от сезонните колебания стойност беше 7,7%. Според проучването 12,6 милиона регистрирани лица в еврозоната са търсили работа – със 174 000 по-малко от предходния месец и с 1,17 милиона по-малко спрямо предходната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *