Еврокомисията обмисля да ограничи таксите при картовите трансакции

Експерти от Европейската комисия обмислят ограничаването на доходоносните такси на трансакциите с дебитни и кредитни карти, налагани от компании като Visa и MasterCard. Това съобщиха от Financial Times, цитирани от КРОСС.

Планът не предвижда тотална забрана на таксите, за каквато се говореше на по-ранен етап, а налагане на максимална граница от 0.2% върху всички трансакции, правени с дебитни и кредитни карти. Таванът вероятно ще бъде въведен за всички след двегодишен преходен период, по време на който да се прилага само за трансграничните такси.

От Брюксел търсят начини да намалят въпросните такси, откакто през 2007 г. стигнаха до извода, че плащанията, налагани на потребителите с европейски карти, нарушават правилата на конкуренцията и в крайна сметка увеличават разходите за клиентите и търговците.

И MasterCard, и Visa Europe – европейският филиал на Visa Inc – вече намалиха междубанковите си такси за трансакции с дебитни и кредитни карти до около 0.2-0.3% от стойността на всяко плащане като част от антитръстово споразумение с регулатора по конкуренцията.

Според изчисления на комисията мярката ще свие приходите от таксите върху дебитните карти на територията на Европейския съюз от 4.8 млрд. на 2.5 млрд. евро, а приходите от кредитните карти – от 5.7 млрд. на 3.5 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *