Европа ни препоръча суперпрокуратура като в Румъния

Еврокомисията поиска у нас да има суперпрокуратура по румънски модел. Това става ясно от черновата на мониторинговия доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде представен официално в сряда.

Черновата на доклада е публикувана в сайта Клуб Z. В текста дословно е посочена препоръката:

„Да приеме нов антикорупционен закон в съответствие със стратегията за борба с корупцията, включително и създаването на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Да гарантира бързото създаване на такава институция и да я осигури с необходимите ресурси.“

Оглавяваната от придобилата голяма популярност прокурорка Лаура Кьовеши Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (D.N.A.) вкара в затвора десетки министри и депутати, повдигна обвинение на премиера Понта, както и на Мирча Бъсеску, брат на бившия президент Траян Бъсеску. Траян Бъсеску назначи Кьовеши на поста.

През март миналата година вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че е необходимо да се създаде нов единен орган за борба с корупцията и конфликта на интереси. Кунева покани у нас Кьовеши и Хория Джорджеску, шеф на Националната агенцията по интегритет на Румъния, за да „бъдат представени публично акценти от начина на работа на румънските антикорупционни органи и на какво дължат успеха си те“.

Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение – борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата, обяви обаче през юни миналата година премиерът Бойко Борисов. Според него България вече е минала през периода, когато политици са „били влачени с белезници“ и показвани по телевизиите.

Докладът е най-критичен към ВСС

Мониторинговият доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка е най-критичен към ВСС, съобщава БНТ.

Описват се случилите се около съвета събития и се критикуват непрозрачните процедури. Без да се посочват имена, са описани скандалите, включително с телефонните записи. Има критики, че в такива случаи ВСС се самосезира и започва работа по проблемите твърде бавно, едва след значителен обществен натиск.

За поредна година докладът препоръчва да се променят НК и НПК, отбелязва се неравномерната натовареност на съдилищата и се подкрепя идеята за проверка на работата на прокуратурата.

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, се посочва в текста. Комисията определя като окуражаващ факта, че мнозина съдии са говорили открито в подкрепа на съдебната реформа. Според комисията това е „здравословен признак“ за появата на нова култура сред магистратите.

ЕК препоръчва ВСС да докаже, че взима решенията си за назначения в системата прозрачно, по ясни изисквания за качествата на назначаваните.

Като положителни стъпки са посочени изборът на главен съдебен инспектор и промените в системата за случайно разпределение на делата.

Според ЕК специализираните съд и прокуратура вече показват резултати, но се отбелязва, че са необходими повече присъди.

Препоръчват се законодателни промени, които да направят по-лесна работата на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

Докладът приветства възобновяването на реформите през 2015 година след застоя преди това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *