Европейската сметна палата: Турция не се реформира

Турция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, в който се прави оценка на използването на предоставената от ЕС финансова помощ за Анкара. Помощта е за привеждане на турското законодателство в съответствие със законите на ЕС.

Палатата отчита, че в областта на върховенството на закона важни реформи са закъснели. В областите, в които е имало по-голяма политическа воля, като например митниците, заетостта и данъчното облагане, проектите на ЕС са допринесли за напредък. Резултатите може да не бъдат трайни заради трудностите при изразходването на предоставените средства и отстъплението от реформите, се посочва в документа.
ЕС отпуска на Турция от 2007 г. до 2020 г. предприсъединителна помощ за над девет милиарда евро. Проверката е установила, че изразходваните средства почти не са допринесли за независимостта и безпристрастността на съдебната система, борбата с корупцията по високите управленски равнища и организираната престъпност, за свобода на печата, предотвратяване на конфликт на интереси и повишаване на ролята на външните проверки и гражданското общество. Напредъкът в тези области от няколко години е бил незадоволителен, тъй като липсва политическа воля от страна на турските власти, се посочва в доклада, който цитира извод на Европейската комисия.
Палатата препоръчва финансирането от ЕС да бъде обвързвано с условия. Отбелязва се, че възможността за спиране на финансирането, ако не са спазени принципите на демокрацията и върховенството на закона, не е отразена изрично в правилата за отпускането на европейски средства,информира economynews.bg.
Според доклада Турция отчита резултати в подобряването на работата на администрацията, но устойчивостта на тези постижения е застрашена заради липсата на политическа воля, заради влошената обстановка от масовите уволнения, както и от временното отстраняване на държавни служители и ограниченията по отношение на гражданското общество./БТА

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *