Европейска програма ще финансира онлайн магазини

Малки и средни фирми ще могат да популяризират дейността си онлайн с пари от европейската програма за иновации и конкурентоспособност. Компаниите ще могат да кандидатстват за проекти между 20 до 50 хил. лв., обяви зам.-министърът на икономика Александър Манолев на тематичен семинар в курорта Боровец.

По думите му бизнесът ще може да се дигитализира, като финансираните дейности са насочени към подобряване на предлаганите ИКТ услуги, като създаване на фирмени уебсайтове, платформи за онлайн продажби закупуване на бизнес софтуер и др.

„Финансовата помощ ще бъде осигурена от Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации“ (ОПИК) и е стойност 5 млн. лв., като се надявам да открием процедурата до края на декември“, заяви Манолев и допълни, че това е една от двете ваучерни схеми, планирани за годината. Втората е за покриване на разходите за емитиране на ценни книжа. Реализацията и на двете схеми е по идея на българските търговски аташета.

До края на седмицата стартира още една схема за ресурсно осигуряване на компаниите за 36 млн. евро. По нея фирмите ще мога да закупят оборудване за намаляване на използваните суровини в производството.

Обмислят се варианти за намаляване на административната тежест при кандидатстването по програмата без това да доведе до злоупотреби. По думите на зам.-министъра на икономиката активният бизнес вече е кандидатствал по ОПИК. До момента по програмата за модернизиране на производствата са изплатени половин милиард лева или над 20% от общия бюджет. „Това са средствата, които вече са инвестирани в българската икономика и са достигнали до бизнеса“, каза Манолев. Той допълни, че до момента са сключени общо 1461 договора по програмата на обща стойност 1.32 млpд. лв., голяма част от които са в процес на изпълнение.

За 1,57 млрд. лв. са обявените процедури от началото

на програмния период, което е около 63% от бюджета на ОПИК. До края на 2018 г. се очаква да бъдат обявени програми за 94% от ресурса на оперативната програма, а сключените договори да бъдат за 76%. За над половината от средствата са сключените договори досега, информира в.Монитор.

През 2018 г. ще бъде пусната мярката за внедряване на иновации в предприятията на стойност 55 млн. евро. За средата на годината е планирана схемата за развитие на иновационните клъстери. За развитие на технологичния парк в столицата „София тех парк“ са предвидени 20 млн. евро. Средствата няма да са за инфраструктурни подобрения както досега, а по-скоро ще са насочени към повече дейности в технологичния парк, уточниха от управляващия орган на ОПИК.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *