Европейските акции нагоре след като отношенията между Русия и Украйна се затоплиха

След като в сряда, 3 септември, руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко се съгласиха да предприемат действия за установяване на примирие в Източна Украйна, беше отчетен ръст на европейските акции. Положително въздействие върху цените оказаха и нарастващите очаквания за въвеждане на икономически стимули от Европейската централна банка, на фона на публикуваните в сряда данни за спад на бизнес активността в еврозоната. В САЩ, индексът Nasdaq Composite регистрира най-големия си спад от месец насам, на фона на загуби в Apple Inc., след като конкурент пусна на пазара нови смартфони, а компанията е изправена пред критики след като бяха откраднати снимки от профили на известни личности. На азиатските борси днес, 4 септември, фондовите индекси се колебаят между печалби и загуби.

Европейският бенчмарк Stoxx Europe 600 добави 0.7% до 344.97 пункта. Днес е срещата на Управителния съвет на ЕЦБ, на която повечето инвеститори очакват, че ще се вземе решение за въвеждане на количествени улеснения заради опасността от дефлация в еврозоната.

Руският президент Владимир Путин начерта мирен план за Украйна, след като с Петро Порошенко се съгласиха да предприемат стъпки за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Путин призова за край на офанзивата на проруските бунтовници в източните региони на страната и за оттегляне на украинската войска от жилищни зони. Крайно споразумение трябва да бъде постигнато на срещата на 5-и септември, допълни той.

Индексът PMI на бизнес активността в еврозоната, обединяващ производството и услугите, се понижи до 52.5 пункта през август, спрямо 53.8 през юли, което подкрепи вижданията за нестабилността на европейската икономика и нуждата от стимулираща парична политика.

Националните бенчмарк индекси се повишиха в 17 от 18 западноевропейски държави. CAC 40 се покачи с 1%, а DAX добави 1.3%.

Във Великобритания, индексът FTSE 100 се покачи с 0.7% до най-високата си стойност от 9 юни, след като доклад показа неочакван скок на активността в сектора на услугите в страната през август.

Акциите на Nokian Renkaat, най-големият производител на гуми в Скандинавския регион, който получава 33% от приходите си от руския пазар през 2013 година, поскъпнаха със 7.5% до 26.10 евро. Carlsberg, най-големият пивовар в Русия, добави 2.3% до 529.50 крони на акция. Добрите новини около руско-украинските отношения доведоха до скок на цената и на Raiffeisen Bank с 6.2% до 20.02 евро. Русия е най-големият източник на печалба за банката през последните 3 години.

ING Groep NV добави 1.5% до 10.70 евро за акция. Най-голямата холандска компания за финансови услуги съобщи, че ще намали дела с в бившото застрахователно поделение в САЩ, Voya Financial Inc., като продаде акции на стойност $1.18 млрд.

Групата на банковите акции отчете втория най-голям ръст сред 19 групи в Stoxx 600. Акциите на Societe Generale поскъпнаха с 2.6% до 39.37 евро. Commerzbank AG, вторият най-голям кредитор в Германия, отчете 1.6% ръст до 11.80 евро за акция.

Индексът Nasdaq Composite се понижи с 0.6%, най-големият спад от 5 август, след като акциите на Apple, която има най-голяма тежест в индекса, потънаха. Standard & Poor's 500 се понижи с 0.1% до 2 000.72 пункта, а Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.1% до 17 078.28 пункта.

Най-ценната компания в света Apple, отчете спад на цената на акциите си с 4.2%, след като конкурентът и Samsung Electronics Co. пусна на пазара новите смартфони Galaxy Note. Apple обяви, че голите снимки на известни личности в САЩ, които бяха публикувани онлайн тази седмица, са били открадната от профили в Apple.

Кражбата, която се разследва от ФБР, заплашва да помрачи пускането на новите iPhones, мобилни системи за плащане и устройства за носене на ръката, които американската компания планираше да представи на 9 септември.

Данни от сряда показаха, че заводските поръчки в САЩ са скочили с 10.5%, най-голямото увеличение от 1992 година насам.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0.1% до 148.91 пункта в 11:27ч. в Хонг Конг, след като по-рано отчете ръст от 0.1%. Бенчмаркът се е възстановил с 15% от дъното, което достигна през февруари, на фона на сигнали, че американската икономика се възстановява, а в Китай бяха въведени икономически стимули.

Японският Topix се понижи с 0.2%. Банката на Япония запази плана си за годишно увеличение на паричната база с 60-70 трлн. йени ($668 млрд.).

Индексът Hang Seng се сви с 0.4%, а Shanghai Composite добави 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *