Европейските банки тестват системите си заради заплахата от Grexit

Банките и другите финансови институции в Европа провеждат вътрешни стрес тестове на своите системи заради възможността Гърция да напусне еврозоната след ключовите избори по-късно този месец, пише The Wall Street Journal.

В списъка с компаниите са гиганти като Citigroup Inc, Goldman Sachs Group Inc и брокерското дружество ICAP PLC според хора, запознати с въпроса.

Плановете на банките и другите финансови институции включват проверки на контрагентите, които биха могли да бъдат значително засегнати от излизането на Атина от валутния съюз. Освен това те анализират детайлно кредитните експозиции и изпробват биха ли могли да си осигурят трансгранично финансиране за местни дейности.

Някои фирми също така се подготвят за въздействието върху платежните им системи и провеждане на проби на валутните платформи за търговия, за да се види как те ще се справят с добавяне на нова гръцка валута.

Ходовете идват, след като гръцката лява опозиционна партия СИРИЗА продължава да води в последните проучвания на общественото мнение в навечерието на парламентарните избори на 25 януари. Управляващото коалиционно правителство определи изборите като практически референдум за това дали страната желае да остане в еврозоната, тъй като изолационните политики на СИРИЗА вероятно ще доведат до прекъсване на връзките с партньорите от еврозоната.

Въпреки всичко повечето анализатори все още твърдят, че шансовете за Grexit (излизане на Гърция от еврозоната – от англ. ез.) са доста ниски. Икономистите на Commerzbank оценяват възможността под 25%.

„Надяваме се на най-доброто, подготвяме се за най-лошото“, заяви Фредерик Понзо, управляващ съдружник в консултантското дружество Grey Spark. „Финансовите посредници често тестват своите системи поради събития, като например бърза промяна в цените на петрола или неотдавнашния референдум за независимост на Шотландия“, добави той.

Подобна подготовка обаче далеч не е непозната за европейските банки и финансови компании. През 2011 и 2012 г. кредитори, брокери и дружества със значителни експозиции в гръцките активи изготвяха аварийни планове за свеждане до минимум на проблемите в резултат на евентуално разпадане на еврозоната.

В края на 2011 г. бившият главен изпълнителен директор на ICAP Дейвид Рутър заяви, че компанията провежда стрес тест на своята валутна платформа EBS за всички 17 валути, които биха „изплували на повърхността“ в случай на пълно разпадане на еврозоната. Брокерското дружество е провело подобни тестове и по-рано този месец, посочиха двама души, запознати с въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *