Европейските борси поеха на коледни обороти

Европейските борси правят днес първи опити да се освободят от коледната си леност и затова търговията на  фондовите пазари в Стария континент  е доста вяла, с мижави обороти. Малките  обеми имат обяснение не само с успокояващия звън на коледните звънчета, но и с отсъствието на каквито и да е било изненадващо важни икономически данни или на корпоративни новини. Борсата в Лондон остава затворена за коледната ваканция и днес,  във вторник. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,15% и остава да се търгува недалеч от неговия връх от 361,32 пункта, достигнат точно преди седмица (на 20-ти декември) – най-високо ниво от 4-ти януари насам.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,11% с поглед обратно към тазгодишния връх около 11 480 пункта, ударен на 21-ви декември, а френският индекс CAC40 се повишава с 0,06%.

Погледът на малкото на брой инвеститори продължава да бъде насочен към проблемната италианска банка Monte dei Paschi di Siena (BMPS) и очакваната държавна подкрепа за третия по големина кредитор в страната. Според ЕЦБ капиталовият недостиг на BMPS е нараснал до 8,8 млрд. евро спрямо досега очакваните 5 млрд. евро. В същото време президентът на Бундесбанк – Йенс Вайдман подчерта, че плановете за официална държавна помощ е необходимо да бъдат одобрение от официалните власти на ЕС, за да се гарантира, че няма да бъдат нарушени приетите преди време европейски правила при спасяване на закъсали финансови институции. Това напомняне не само е излишно, но и спазването на този регламент е основополагащ в банковата система на ЕС, който често изпада в ролята на пожарникар и притичва, ако не с големия маркуч, то с кофи вода да гаси пожари в една или друга страна.

От петък насам акциите на BMPS са изтеглени от търговия, след като италианският пазарен регулатори Consob обяви, че това положение ще остане в сила, докато не станат ясни условията по държавния спасителен план. Част от останалите италиански банки обаче се намират под натиск от продажби, като акциите на Banco Popolare се понижават с 2,05%, а на Banca Popolare di Milano – с 2,35%, докато общият европейски банков индекс се понижава с 0,2%.

Анализаторите твърдят, че сега европейският банков сектор е в по-добро здраве в сравнение с преди година, но инвеститорите все още трябва да бъдат внимателни. Ние със сигурност сме в много по-добра позиция, отколкото по същото време миналата година, защото имаме малко повече сигурност, особено по отношение на капиталовата позиция на много различни банки в Европа, заяви в интервю за CNBC Максимилиан Кюнкел – инвестиционен стратег в UBS Wealth Management. Но в края на краищата, аз мисля, че общата картина е все още такава, че ние сме неутрални по отношение на банковия сектор, допълни той.

В същото време акциите на Parmalat поскъпват с близо 10%, надхвърляйки ценовата оферта от 2,8 евро за една акция, отправена от френската компания Lactalis за покупката на италианския хранителен гигант. Това допринася за предпазливо повишение с 0,1% на общия фондов индекс MIB на борсата в Милано.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *