Европейските борси се зарадваха в зелено

Европейските борси се оцветиха в зелено по време на търговията в сряда, парирайки в известна степен солидния спад ден по-рано, който беше предизвикан от ново рязко покачване на геополитическото напрежение. Причината бе новината, че Северна Корея е изстреляла тестова ракета, която е прелетяла над северната част на Япония преди да падне във водите на Тихия океан на около 1200 километра източно от остров Хокайдо. Тази нова провокация на властите в Пхенян първоначално предизвика сериозно напрежение на глобалните финансови пазари, но последвалата относително премерена и балансирана реакция от страна на САЩ доведе до частично възстановяване на инвеститорския риск-апетит, което се изрази в позитивен финал на снощната търговия на “Уолстрийт“ и повишение на акциите, търгувани по-рано днес на азиатските борси.

Уталожването на геополитическите страхове допринася за нарастване с 0,58% на общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 по време на търговията в сряда, след като вчера той загуби 1% от стойността си, затваряйки на най-ниско ниво от 10-ти февруари насам. Подкрепа за днешното позитивно поведение на европейските борси оказва и стабилизирането на щатския долара спрямо еврото и британската лира. Днес единната европейска валута се търгува около 1,1940 долара, след като вчера поскъпна за кратко до нов две и половина годишен връх към 1,2070 нивото, докато паундът отстъпва от двуседмичния си връх от 1,2978 щатски долара към 1,2900 областта. Банковите акции, които бяха подложени на сериозен натиск от продажби във вторник, са и едни от най-добре представящите се по време на днешната търговия на фона на предпазливото възстановяване на инвеститорския риск-апетит, поскъпвайки с около едно на сто.

Днешното поредно силно проучване на Европейската комисия за икономическото, бизнес и потребителско доверие през август в рамките на еврозоната и на целия ЕС също допринася за позитивното поведение на пазарите на акции на стария континент. Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,48%, а френският CAC40 – с 0,5%, наваксвайки част от вчерашното им рязко понижение съответно с 1,5% и с 0,9%. Британският фондов индекс FTSE100 също бележи известен отскок с 0,31% от неговото едноседмично дъно, достигнато по време на търговията във вторник, когато основният индекс на борсата в Лондон се понижи с 0,9 на сто. Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана започва да се измества от геополитическите рискове към предстоящата серия важни икономически данни – предварителните данни за потребителската инфлация в Германия през август (от 15:00ч.), важното ADP проучване за работната заетост в частния сектор на САЩ през настоящи месец (от 15:15ч.) и втората оценка на американския БВП за второто тримесечие на годината (от 15:30ч.).

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *