Европейските държавни облигации регистрираха антирекорд по доходност

Търсенето на държавен дълг днес се засили още повече, което доведе до нов спад на и без това отрицателните лихви по държавните облигации в контекста на слаб световен растеж, тласкащ страните към възможно най-гъвка парична политика, предаде „Франс прес“.

„Наблюдава се спад на лихвите в цялата еврозона до нови и нови рекорди“, изтъква специалистът по облигации Орелиен Бюфо пред АФП.  Лихвата по 10-годишните държавни облигации, смятана за референтна в Европа, достигна нов исторически минимум от -0,592 процента по време на днешната сесия, след като вчера спадна до -0,54 на сто.

Доходността по облигациите със същия матуритет на Франция днес по обяд се понижи до -0,328 процента.

През миналата година бе направено предложение от Европарламента под формата на меморандум , с което се поставя нормативна основа за управлявано от
пазара развитие на ценните книжа, обезпечени с държавни облигации (ЦКОДО), се вписва в усилията, които Комисията полага за доизграждане на банковия съюз и за
задълбочаване на Икономическия и паричен съюз (ИПС). То е и в съзвучие с Документа за размисъл относно задълбочаването на ИПС от май 2017 г., с обявеното от председателя
Юнкер в писмото за намерения от септември 2017 г., придружаващо речта му за състоянието на Съюза, и с пакета за задълбочаване на ИПС от декември 2017 г.
ЦКОДО ще бъдат създавани от частния сектор.

Процесът е следният: субект от частния сектор конституира чрез пазара базисен портфейл от държавни облигации, след което ги прехвърля към правно обособен и самостоятелен субект, създаден единствено с цел да емитира за инвеститорите серия ценни книжа, които представляват вземания върху постъпленията от този базисен портфейл. Отделните емитирани ценни книжа ще поемат всички загуби от базисния портфейл в определена йерархична последователност (т.е. загубата ще се поема първо от притежателите на подчинени вземания и едва след като тези ценни книжа бъдат напълно ликвидирани тя ще се поема от притежателите на първостепенни вземания).
При ЦКОДО няма да се разчита на поделяне на риска или на фискален пул между държавите членки. Само частните инвеститори ще поделят риска и евентуалните загуби. Следователно ЦКОДО съществено се различават от еврооблигациите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *