Европейските фондове за имоти поевтиняват

Европейските фондове за инвестиции в имоти поевтиняват, показва проучване на белгийската банка „Фортис“, предаде Ройтерс. Акциите на много от европейските фондове паднаха под пиковите си нива от последните месеци.

Фондовата борса реагира на новината, че дружествата все по-трудно намират финансиране и разчитат на по-скъпи кредити, пише в. „Дневник“

Според „Фортис“ в момента е неразумно да се навлиза на пазара за имоти чрез инвестиция в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). От белгийската банка подчертават, че секторът все още може да очаква покачване на цената на кредитирането и последващ от това труден период за бизнеса.

Европейските АДСИЦ поскъпнаха по-значително през първото полугодие. В последните месеци обаче интересът на инвеститорите се отклони главно поради тенденцията към спад на цените на някои европейски имоти.

Акциите на едни от най-големите фондове – „Унибейл Родамко“ (Unibail Rodamco) и британската „Ленд секюритис“, паднаха с около 35% спрямо пика си от февруари.

От „Фортис“ предупредиха инвеститорите да следят съотношението на цената на акциите спрямо стойността на имотите, притежавани от фонда. По този показател могат да се намерят и изгодни акции, смятат от банката.

Експертите са по-песимистично настроени за американския пазар, който падна със средно 6 процента спрямо пика си от миналата година. „Фортис“ предвижда цените на американските имоти да продължат да падат и през следващата година, но с по-малко от 10 на сто.

Най-голям оптимизъм има за имотните инвестиции в развиващите се пазари в Азия, където темпът на урбанизация е изключително висок. Хонконг, Сингапур и Тайван остават сред най-атрактивните пазари, смятат от белгийската банка.

Инвестициите в американски АДСИЦ очакват най-големия си спад за десетилетието. Според проучвания на „Стандард енд Пуърс“ се очаква спад до 20 на сто в цените на акциите на тези дружества през следващите 12 месеца. От рейтинговата агенция обявиха акциите за надценени с 25 до 40 на сто. Освен това те посочиха, че специализираните инвестиционни дружества страдат от недостатъчни парични потоци.

Преди около месец инвестиционната банка „Морган Стенли“ предвиди спад на инвестиционните дружества от около 10 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *