Европейският съвет ще търси стабилизиране на еврозоната

Имиграционната политика ще бъде другата водеща тема на срещата.
В рамките на дебата по така наречения „икономически семестър“, обвързващ държавите-членки да координират по-тясно финансовата и икономическата си политика, ще бъде направен преглед на издадените неотдавна от Европейската комисия препоръки към всяка от страните. За България те са за повече прозрачност в изготвянето на държавния бюджет, за реформи в администрацията, пенсионната и здравната сфера, и за продължаване на стегнатата фискална политика, при която доходите растат само като резултат от повишена производителност. Вниманието обаче и този път ще бъде съсредоточено най-вече върху Гърция и стабилизирането на еврозоната.
Лидерите на 27-те за пореден път ще анализират събитията в северна Африка от гледна точка на последвалия ги имигрантски натиск и ще търсят формули за общи действия. Ключовите фрази тук са две: максимално укрепване на контрола по външните Шенгенски граници, а когато те са под силен натиск – механизми за временно затваряне на вътрешните. Очакванията са днес държавните и правителствени ръководители да се доближат до консенсус по темата и да оставят конкретните решения за есента, когато се предвижда да настъпят и съответните промени в начина, по който функционира Шенгенското споразумение.
Разширяването му не присъства в дневния ред. Според дипломати обаче дискусиите по темата може да очертаят по-ясно позициите на отделните държави за приемането на България и Румъния.
Преди тази среща на върха премиерът Бойко Борисов ще участва в традиционния работен обяд на Европейската народна партия. На нея ще присъстват и председателите на Европейски съвет, Европейската комисия и Европейския парламент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *