Европейски банки сеят семената на нова криза

Някои европейски банки излизат от кредитната криза още по- големи, отколкото преди, излагайки националните икономики на още по- голям риск, съобщава Bloomberg.
BNP Paribas SA, Barclays Plc и Banco Santander SA са сред приблизително 360 -те европейски кредитни институции, които значително са се развили от 2007 г. насам, отбелязва електронното издание.
15 европейски банки притежават активи по – големи от тези на националните им икономики. Три години по- рано тези банки бяха 10. Докато Европейският съюз се зае да прекратява спасяването на банките, регулаторите все още не дават напътствия на фирмите, определени като прекалено големи, за да фалират. Активите на европейските банки са се увеличили с 25 % от началото на 2007 г. Увеличението при американските кредитори е с 20 %, сочат данни на Bloomberg.
В момента сеем семената на следващата криза, заяви Дейвид Ласелс – анализатор в базирания в Лондон Център за проучване на финансовите иновации. Това, което се прави през последните години, е насочено към разработване на активите на банките. Подобна тенденция определено ще се изчерпи с времето.
Банките разшириха своите балансови отчети по време на кредитната криза, отпускайки множество евтини кредити с цел да подсигурят заеми и инвестиции.
ЕС няма власт над банките, които не са получили спасителни средства, въпреки че много от тях продължават да се разрастват, когато европейските икономики търпят негативи.
Кредитни институции от държави, членки на Г – 20, сред които Франция, Германия, Италия и Великобритания се споразумяха през септември да разработят до края на 2010 г. правила, които да принудят банките да съхраняват по- голямо количество добър капитал в резерв.
Банки като BNP Paribas и Santander извлякоха ползи за сметка на конкурентите си и реализираха редица придобивания. 38 от 100 -те най- големи финансови институции в момента разполагат с повече активи в сравнение с началото на годината, сочат данните на Bloomberg.
Обогатяването на услугите, предоставяни от банките, затруднява регулаторните органи в проследяването на риска, дори и ако фирмите изглеждат прозрачни и стабилни, коментира управляващият директор по европейско банкиране в Moodys Investors Services Йоханес Уасенберг.
В САЩ възнамеряват да се справят с този проблем като приемат закон, който да даде право на правителствените власти да се намесват в дейността на стабилни, добре капитализирани компании, чийто размер обаче е заплаха за икономиката на страната. Очаква се този проектозакон да бъде одобрен в най- скоро време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *