Европейски стандарт ще регламентира изискванията към агенциите за имоти

До шест месеца се очаква да бъде приет единен европейски стандарт, който ще регламентира изискванията към агенциите за недвижими имоти. Това съобщи Мая Станева, изпълнителен директор на българския Институт за стандартизация. България като страна членка на Европейския съюз също ще бъде задължена да се ангажира с европейските изисквания за качество. Това стана ясно на национална конференция дискусия относно актуалните проблеми в сектора на недвижимите имоти в България, която бе под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Стандартът за недвижима собственост се разработва вече три години, като в момента той е минал етапа обществено обсъждане, в което са участвали всички страни членки на Европейския съюз, включително и България.

В най-скоро време се очаква нарочен технически съвет да се произнесе по съдържанието на одобрения документ и ако няма забележки, то разработеният стандарт за недвижима собственост ще стане задължителен за всички страни членки на Европейския съюз.

По думите на Мая Станева след въвеждането на европейските изисквания за качество пазарът за недвижими имоти по естествен път ще се освободи от непрофесионалистите в сектора.

Във връзка със световната финансова криза председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Лъчезар Искров заяви, че е възможно част от фирмите за недвижима собственост да не издържат на стагнацията. Той поясни обаче, че тази опасност важи в пълна сила и за професионалистите с дългогодишен опит в бранша.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *